Цената за издаване и управление на удостоверение за квалифициран електронен

...
Цената за издаване и управление на удостоверение за квалифициран електронен
Коментари Харесай

Информационно обслужване'' намали цената на е-подписа си

Цената за издаване и ръководство на уверение за дипломиран електронен автограф (КУКЕП) за физически лица, предлаган от доставчика на удостоверителни услуги на "Информационно обслужване " АД StampIT, към този момент e 12 лева с Данък добавена стойност и ще важи за интервал от 3 години. По този метод българските жители ще могат да употребяват услугата за 4 лева с Данък добавена стойност на година или за към 1 стотинка дневно, оповестяват от Единния информативен портал.

Намалението по отношение на до момента настоящите цени е близо 63%. На процедура Националният систематичен интегратор предлага електронния автограф за тригодишния интервал на цена, която до неотдавна беше за годишен абонамент.

"С понижаване на цената на електронния автограф за физически лица го вършим по-достъпен за българските жители. Така всеки ще може да има на ниска цена достъп до електронния си документ след имунизация против COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното здравно досие ", сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване " АД Ивайло Филипов.

За да употребяват електронен автограф, новите притежатели би трябвало да закупят смарт карта и читател за смарт карти. Цените им са надлежно 9 лева с Данък добавена стойност и 12 лева с Данък добавена стойност. Общата цена на целия комплект за тригодишния интервал е 33 лева с Данък добавена стойност за нови консуматори, а до момента тя беше съвсем два пъти по-висока.

Преди дни компанията пусна в употреба новия модул, който е част от Националната здравно-информационна система (НЗИС). Достъпът до електронното здравно досие и електронния документ за имунизация става само посредством електронен автограф, който защищава жителите от злоупотреби с сензитивната здравна информация и персонални данни.

С дипломиран електронен автограф всеки жител може да подписва документи и да употребява електронните услуги на държавните институции. С КУКЕП се достъпват създадените услуги за жители на Националната организация по приходите, министерства, Агенцията по вписванията и Главната ревизия по труда, да вземем за пример.

Притежателите на електронен автограф могат също по този начин да криптират електронни преводи, да употребяват електронно банкиране на комерсиалните банки, да заплащат сметки и налози през epay.bg, да записват домейни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР