Цената на торовете се увеличи 4 пътиРусия и Украйна изнасяха

...
Цената на торовете се увеличи 4 пътиРусия и Украйна изнасяха
Коментари Харесай

Костадинов: Цената на пшеницата достигна върхове

Цената на торовете се усили 4 пъти

Русия и Украйна изнасяха 30% от зърното в света, споделя Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите

- Господин Костадинов, какво се случва сега при зърнопроизводителите? 

- Всеки производител държи на склад стока, с цел да понижим резултата от високите цени на торовете - те бяха 400 лева предходната година, в този момент са 1600 лева Инфлацията се качва непрекъснато от септември 2021 година В последна сметка ще се окаже, че ще произведем артикул, който няма къде да го складираме, в случай че спре търговията. И този артикул няма по какъв начин да го продадем. Отиваме към банкрути. През годините бяхме оставени на пазара да оцеляваме при ниска цена на пшеницата. А в този момент като се подвигнаха цените поради интернационалната конюктюра, войната и така нататък, ни не разрешават износа. Вместо да търсим политики за произвеждане на повече продукция, ние тръгваме към ограничавания, с които и зърнопроизводството ще стане сензитивен бранш. 

- В момента Украйна и Русия изнасят ли въобще?

- Където вървят танкове, не вървят трактори. Но другояче Русия и Украйна изнасяха около 30% от производството на зърно в света. Основните потребители на тяхното зърно са Близкия изток и Африка. Нашето зърно на 70% е за Европейски Съюз, другото е за разнообразни райони на света. Европейски Съюз го препродават в страните, където имат пазари. 

- Усеща ли се рецесията в цените на зърното?

- Естествено. На интернационалните тържища, където ние продаваме продукцията си, цените се покачиха на база търсене от страни отвън Европейски Съюз, които са били контрагенти на Русия и Украйна. Цените се понишават от предишния септември, а през последните дни имаме връх. Но у нас цените на пшеницата са със 100 лева по-ниски от интернационалните. 

- Има ли терзания за продоволствена рецесия в Европейски Съюз?

- У нас имаме продукция за 2-3 година напред. Европейски Съюз е запасен задоволително със зърно. Франция завзе пазари от Русия. В момента има задоволително зърно, идва и нова годишна продукция. Инфлацията подвигна цените на семена, торове, препарати, дизел. А при ограничаване на износа към този момент не знаем какво ще се случи. Цената на хляба се образува главно от брашното, което е 30-40% от себестойността. Другото са енергоизточниците - газ, ток и труд, които скочиха доста пъти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР