Цената на пшеницата падна до най-ниското си ниво от четири

...
Цената на пшеницата падна до най-ниското си ниво от четири
Коментари Харесай

Пшеницата с най-ниска цена от началото на войната

Цената на пшеницата падна до най-ниското си равнище от четири месеца насам в неделя против понеделник вечерта. В някои моменти един бушел (около 27 кг) се търгуваше за 9,26 щатски $ на Сингапурската борса, което е 30% по-малко, в сравнение с през май. За финален път цената на пшеницата беше толкоз ниска в края на февруари, когато Русия стартира нападателната си война против прилежаща Украйна, предава DPA.

 

От една страна, върху курса повлияха последните заявки на Кремъл – персонално Путин разгласи, че ще усили износа на зърно, а страната му е международен водач в този износ до рекордни равнища. За изстудяване на пазара послужиха и дейностите на Москва, която разминира морските пътища от украинските пристанища на Черно море, които окупира и стартира да пуска корабите. Не единствено Русия, само че и Украйна са водещи производители и експортьори на пшеница.

От друга страна, някои огромни консуматори и вносители като Египет оповестиха понижаване на износа си.
Войната в Украйна сподели взаимносвързания темперамент и неустойчивостта на земеделските системи със съществени последствия за продоволствената сигурност, заяви Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации. Броят на хората, които са изправени пред остра хранителна неустановеност, е достигнал рекордните 193 млн. през 2021 година, сочат данните на програмата.

 

Очакванията на Съединени американски щати за предлагането и растежът на цените на пшеницата в четвъртък демонстрираха, че инфлацията при храните продължава в миг, когато показателят за цените на храните на Службата на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО) към този момент доближи рекордни върхове.

 

Производството на пшеница в Китай, който е най-големият производител в света, се чака да намалее с 1,4% до 135 млн. тона, заяви американското министерство на земеделието. Очакванията са за лек спад на производството и в други значими експортьори като Европейски Съюз, Аржентина и Австралия.

 

Необичайно сухото и горещо време увеличи опасенията за по-малки реколти в страни производители като Франция и Индия, а сушата в Съединени американски щати и Канада също тревожи фермерите, споделят анализатори.
" Светът се нуждае от положително време в целия свят, само че не го получаваме ", разяснява Мат Амерман, брокер за суровините в StoneX, представен от Инвестор.

 

 

Мария Пенчева

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР