Цената на петрола може да се срине до едва $

...
Цената на петрола може да се срине до едва $
Коментари Харесай

Срив на петролните цени до $10 за барел, ако бъдат изпълнени Парижките климатични цели



Цената на петрола може да се срине до едвам Щатски долар 10 за барел до 2050 година, в случай че светът успее да електрифицира енергийния пазар и да извърши задачите, заложени в Парижкото климатично съглашение.

Това предвижда в четвъртък енергийната консултантска компания Wood Mackenzie, представена от бизнес телевизия CNBC.

В отчета на Wood Mackenzie се показва, че в случай че международните водачи подхващат решителни дейности за ограничение на световното стопляне до 2 градуса по Целзий до 2050 година, както е посочено в знаковия Парижки климатичен контракт, търсенето на нефт ще спадне " доста ".



Анализаторската и консултантска група, известна още като WoodMac, съобщи, че при сюжета за интензивен енергиен преход, енергийният пазар ще бъде все по-електрифициран до 2050 година, измествайки от ден на ден най-замърсяващите въглеводороди, като петрола.

При този сюжет търсенето на нефт може да се сви с цели 70% до 2050 година по отношение на сегашните равнища, се споделя още в отчета.

Wood Mackenzie предвижда, че при този сюжет търсенето на нефт ще стартира да пада от 2023 година и този спад бързо по-късно ще се форсира бързо, като се чакат намаления с по към 2 милиона барела дневно с всяка последваща година.

В отчета се споделя, че цените на петрола могат да навлязат в " терминален спад ", като интернационалният бенчмарк в лицето на петрола брент ще поевтинее до сред $37 и $42 за барел до 2030 година

По време на днешната обедна европейска търговия фючърсите на петрола брент с доставка през юни се намаляват с 0,55% към $66,20 за барел, откакто при започване на деня доближиха 4-седмичен връх от $66,90 за барел (най-високо ценово равнище от 18-и март).

Според разбора на Wood Mackenzie, петролът може да поевтинее към 2040 година до сред $28 и $32 за барел, преди до 2050 година да доближи цени сред $10 и $18 за барел.



В утвърденото през 2015г. Парижкото съглашение за климата от съвсем 200 страници беше реализирано единодушие да се продължат напъните си за ограничение на повишението на температурата на планетата с " много под " 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища и да продължат напъните за ограничение на повишението на температурата с 1,5 градуса по Целзий. Някои учени по климата считат, че постигането на последната цел към този момент е " на практика невъзможна ", макар че това остава основен фокус преди идната във Англия 26-а Конференция на Организация на обединените нации за измененията на климата, известна като COP26, която ще се организира в Глазгоу през ноември.

Анализ на Организацията на обединените народи, оповестен през февруари, откри, че обещанията, дадени от страните по света за ограничение на излъчванията на парникови газове, са " прекомерно надалеч " от задълбочените ограничения, нужни за отбягване на най-опустошителните последствия от утежняване на климата.

Ан-Луиз Хитъл от Wood Mackenzie, акцентира, че показаният през днешния ден отчет на консултантската компания е по-скоро сюжет, в сравнение с " прогноза за базовия случай ".

" Въпреки това петролната и газовата промишленост не могат да си разрешат да бъдат самодоволни. Рисковете, свързани със стабилната политика за изменение на климата и бързо изменящите се технологии, са прекомерно огромни ", добави тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР