Цената на новите апартаменти в Токио надмина 30-годишен рекорд през

...
Цената на новите апартаменти в Токио надмина 30-годишен рекорд през
Коментари Харесай

Колко струва жилище в Япония

Цената на новите жилища в Токио надмина 30-годишен връх през 2021 година, защото възходящото търсене от семействата с двойни приходи и възходящите разноски за строителство подтикнаха в миналото починалия пазар на жилища в японската столица, написа Bloomberg.
 
Средната цена на новите жилища в японската столица и близките региони доближи 62,6 милиона йени (550 000 долара) предходната година, надхвърляйки върха от 61,2 милиона йени, подложен през 1990 година в пика на икономическия балон, съгласно данни, на e Икономическия институт. Някои наблюдаващи на пазара чакат скокът да продължи тази година.
 
„ С дефицит на земя и високи разноски за строителство, предлагането е малко евентуално да скочи скоро “, споделя Рюта Хаякава, управител в Sumitomo Realty & Development Co. „ Като се има поради търсенето, е малко евентуално цените да паднат. “

Преди Япония да навлезе в продължителния си стопански спад, цените на земята бяха толкоз високи, че се смяташе, че императорският замък в Токио коства повече от цялата земя в Калифорния. Цените на жилищата се сринаха след спукването на балона, като изгубиха повече от една трета в цената си единствено за пет години и останаха значително непродаваеми през идващите две десетилетия.
 
Но през годините, откогато тогавашният министър председател Шиндзо Абе пристигна на власт през 2012 година, цените на новите жилища набъбнаха. Фискалните тласъци на Абе, както и невижданите парични облекчения на Централната банка на Япония, помогнаха за възобновяването на интереса към пазара на недвижими парцели, като цените на жилищата се опълчиха на другояче стагниращата инфлация и нарастнаха с повече от една трета.

Неотдавнашното нарастване беше подхранвано и от търсенето преди пандемията от купувачи от чужбина, изключително от Китай, както и от по-големия интерес към по-добри жилищни пространства, защото експертите прекарват повече време вкъщи заради Covid пандемията.

Повече от 600 жилището в Harumi Flag, комплекс за недвижими парцели, който приютява спортисти и делегации по време на Олимпийските игри в Токио предходната година, бяха разпродадени в деня, в който бяха пуснати в продажба. В отговор на търсенето държавното управление възнамерява да понижи данъчните облекчения за притежателите на жилища от идната година.
 
 istock istock
Увеличаването на семействата с високи приходи и на двамата членове, защото от ден на ден дами навлизат на пазара на труда, също се показва като причина за растящите цени на парцелите в градските области. Семействата, в които и мъжът, и дамата работят, в този момент съставляват над две трети от всички семейства, което е поврат на 180 градуса по отношение на наклонността в ерата на балона.

Пандемията разпали лудостта при покупката на жилища

Медиите дефинират явлението като „ мощни фамилии “, а Наоко Куга от NLI Research Institute отбелязва, че това са двойки, при които всеки от сътрудниците печели над 7 млн. йени. „ Макар че общият брой на мощните фамилии е дребен, тяхното предпочитание да харчат е мощно, а въздействието им върху потребителския пазар не може да бъде пренебрегнато “, означи тя в отчет от този месец.
 
 istock istock
Строителните компании също регистрират извънредно висок интерес към първокласни жилища, разяснява Хаякава от Sumitomo Realty. Търсенето на тези жилища, които костват над 200 млн. йени и са с размери над 100 кв. м, пораства освен в региона на Токио, а и в градове като Осака и Сапоро в провинция Хокайдо, добавя той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР