“Целта е смяна на модела на функциониране на прокуратурата, за

...
“Целта е смяна на модела на функциониране на прокуратурата, за
Коментари Харесай

ПП-ДБ ще разговаря с всички парламентарни сили за промени в Конституцията

“Целта е промяна на модела на действие на прокуратурата, с цел да бъде България правова, европейска страна и да тръгне напред ”, съобщи Христо Иванов.

“Продължаваме Промяната - Демократична България ” стартира диалози с всички парламентарни сили за промени в Конституцията в четири посоки - преструктуриране на Висшия правосъден съвет, мощно ограничение властта на основния прокурор, въвеждане на директна конституционна тъжба и преформатиране статута на служебните държавни управления. Това стана ясно от изказване на водачите на обединението в парламентарните коридори.

“Ние от ПП-ДБ виждаме, че вторият мандат е единственото решение пред България да не се отиде на шести подред парламентарни избори. Ние сме изплашени доколко е завладяна прокуратурата и правосъдната система. Осъзнаваме, че  промяната на който и да е човек в нея, не взема решение същинския въпрос. Ето за какво започваме усилена работа по решение на действителния проблем с смяна на конституцията ”, съобщи съпредседателят на “Продължаваме Промяната ” Кирил Петков.

“Днес би трябвало да решим казуса с фундаменталните гаранции за  законността. Това изисква решителна смяна в модела на прокуратурата, а не на това кой сега заема поста основен прокурор ”, съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов. И разгласи, че редом с подготовката на втория мандат в идващите дни стартират диалози с всички парламентарни сили за конституционна промяна. “Това ще е добра база за напъните за лъчение на държавно управление с втория мандат, тъй като това държавно управление би трябвало не просто да реши моментната рецесия, а да стане поръчител за решение на нейните  дълбоки учредения и да бъде поръчител за правда ”, сподели Иванов. 

Съпредседателят на Демократична България очерта концепциите за смяна на главния закон, по които да се търси парламентарно единодушие.

Първо, това е преструктуриране на Висшия правосъден съвет по този начин, че поркурорската и съдийската квоти в него да бъдат дефинитивно разграничени. В прокурорската квота да се вкара действителна социална квота, а посредством съдийската гилдия да се подсигурява цялостна самостоятелност на съда.

Второ, оптимално ограничение пълномощията на основния прокурор, и изключително на неговите кадрови пълномощия, тъй че всички форми на официално и неофициално въздействие, които стоят зад този тоталитарен модел, да бъдат прекъснати. Защото те разрешават на основния прокурор да се трансформира в квази политически състезател и дълго да държи каузи на трупчета, като те се пазят като оръжие за сложни политически моменти. “Целта не е да бъде заменен Гешев, а моделът, който разреши Гешев, Цацаров, Филчев, задачата е България да бъде правова, европейска страна и да тръгне напред ”, сподели Христо Иванов.

Трето, въвеждане на директна конституционна тъжба или оптимално обезпечаване достъпа на жителите върху конституционно правораздаване.

Четвърто, преосмисляне института на служебните държавни управления, тъй че те да се концентрират единствено върху провеждането на избори, а не да поражда квази президентски режим към тях. 

“Трябва да бъдат подхванати такива промени в конституцията и законодателството, че да има синхрон сред изпълнителната и законодателната власт за обезпечаване на еднообразно приложение на закона за всички. Както споделя Монтескьо, разделянето на управляващите значи тяхната относителна автономия, само че и съвместен надзор ”, съобщи съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. И разгласи, че обединението ще внесе и законопроекти, засягащи работата на спецслужбите и Министерство на вътрешните работи. 
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР