Целият ми свят рухна. Аз съм все пак рускиня. Фамилията

...
Целият ми свят рухна. Аз съм все пак рускиня. Фамилията
Коментари Харесай

Никой няма да бъде изоставен

" Целият ми свят рухна. Аз съм въпреки всичко рускиня. Фамилията ми е Гаврикова ", подрежда киевчанката Ангелина, до момента в който чака на летището във Варшава. Тя е от Киев. И се счита за късметлия измежду бежанците - има сестра, която от дълго време се е открила в Португалия и й е купила самолетен билет от Варшава до Порто. Така че задачата й е била " простичка " - да се добере до летището и да се качи на самолета. Тя пътува единствено с дребен куфар - в Португалия е топло, а и за какво да носи доста багаж, като напълно скоро ще се прибере вкъщи.

На скорошно връщане вкъщи се надяват всички украинци, бягащи през границата. Но единици са като Ангелина - да имат при кого да отседнат. Мнозина имат родственици и познати в Полша, само че те са гурбетчии, които живеят непретенциозно и изпращат всичките си пари на фамилиите си в Украйна. Въпреки това послоняват сънародниците си в дребните " кавалерки " (така в Полша назовават най-малките студиа). Тясно е, само че ще се оправят. Най-важното е, че няма сирени и гърмежи.

А и поляците се стараят нито един емигрант да не остане на улицата. В страната към този момент влязоха 1.8 млн. украинци, само че няма нито един бежански лагер. Има пунктове за банкет на бежанци - в пограничните градове, в регионалните центрове, в столицата. Там хората прекарват от няколко часа до няколко денонощия. След това всички се пренасочват към места за настаняване - по къщи, вили, хотели.

Мнозинството от украинците избират да останат покрай границата, с цел да могат при първа опция да се върнат вкъщи. На един от пунктовете във Варшава набираха бежанци, които да трансферират в Нидерландия - там са подготвени да одобряват 63-ма души, на които да дават жилище и изхранване за дълъг период. Но украинците с съмнение питат: А сигурни ли сте, че няма да се наложи да желаяме леговище?

 

Те не желаят статут на бежанци

 

Те желаят просто да спасят децата си и да се върнат незабавно щом няма опасност за живота им.

Полското държавно управление оказва помощ както може. На 10 март Сеймът одобри закон за помощ на жителите на Украйна. Сега те могат без всевъзможен статут да обитават в Полша 18 месеца с опция да продължат този период с още 18 месеца. При това имат право на цялостен достъп до пазара на  труда, гратис обучение за децата и здравно обслужване, изплащат им се фамилни помощи. Могат да се включат и в програмата " 500 плюс ", в границите на която жителите на Полша получават от страната по 500 злоти месечно за всяко дете (около 115 долара). Отделно на всеки украински емигрант се дават по 300 злоти за покупка на най-необходими неща, а полските фамилии, приютили емигрант, ще получават по 40 злоти дневно в продължение на 2 месеца. Правителството ще сътвори и фонд за помощ на украинците в размер на 1,75 милиарда $.

Но отвън държавната поддръжка има и гражданска. През последните две седмици Полша е залята с украински флагове - те се веят от полските коли, от витрините на магазините, по балконите. И в най-дребната лафка ще видите плакати, изразяващи взаимност с украинците, и листовки на фондовете, които им оказват помощ. Те събират пари за покупка на здравно съоръжение и аптечки за украинските войски, за дронове, за бронежилетки и други значими за бойците движимости, за храна за животните, тъй като през границата се изтеглят освен хора. На 14 март да вземем за пример бяха пренесени 60 котки от евакуиран подслон. Само за ден поляците събраха пари за превоз, храна, медикаменти за животните, които бяха изтощени от 4 дни път.

Всеки продавач може да разграничи човек, купуващ артикули за бежанците - измежду покупките наложително има огромно количество пюрета за деца, сокове в миниопаковки и еднократна посуда. И е напълно естествена обстановка, когато продавач, виждайки сходен подбор, вземе още няколко опаковки от стоките, заплати ги от джоба си и ги постави при покупките.

Пред всеки огромен супермаркет има доброволци в ярки жилетки с колички, в които излизащите купувачи поставят купените за бежанците памперси, артикули, хигиенични предмети.

 

В аптеките също има кошници, в които могат да се сложат аспирин,

 

сироп за кашлица, капки за нос - мнозина идват простудени от дългото пътешестване в студа до границата с Полша.

На всички банкомати и при онлайн банкирането в Полша се появи интерфейс на украински. На горещите телефони към този момент има говорещи украински сътрудници. Пътуването в градския превоз и междуградските влакове е гратис - задоволително е да покажеш на кондуктора паспорта си. В пунктовете за банкет на бежанци по границата се раздават сим карти с предплатен интернет и безвъзмездни позвънявания в Украйна, с цел да може всеки незабавно да успокои околните си, че е на несъмнено място.

Големите търговски вериги — Lidl, Biedronka, POLOmarket, Żabka — оповестиха, че

 

са подготвени да назначат бежанци на работа

 

На първо време те ще могат да оказват помощ в логистичните центрове, тъй като не знаят езика. Но работодателите им дават опция гратис да посещават езикови курсове и настаняват децата им в учебни заведения и детски градини. На лекарите им е дадено бързо признание на дипломите и помощ при проучването на езика, с цел да могат те по-бързо да стартират работа по специалността си. Местните психолози дават безвъзмездни съвещания за бежанците и техните деца. За страдание, мнозина се нуждаят от тях.

" Основният проблем е неналичието на съгласуваност сред управляващите и доброволците ", споделя Юля. Всеки ден след работа и в почивните си дни тя оказва помощ в център за банкет на бежанци във Варшава. Воеводството е предоставило на доброволците помещение - голям хангар за 2000 души. Тук бежанците прекарват от няколко часа до няколко дни. Но при таково голямо количество хора наложително би трябвало да има съгласуваност с медицинските служби и за това дават отговор локалните управляващи. " Имахме гърмеж на ротавирус. На едно дете през вчерашния ден му стана неприятно, само че беше невероятно да извикаме Бърза помощ. Заведохме го с майка му в болничното заведение, където дадоха обещание да създадат ковидното поделение инфекциозно, само че ние нямаме компетенции да пожелаваме това - ние сме просто доброволци. Да създадем сандвичи, да намерим превоз, да попълним персоналните данни в базата, да приемем събраните от другите доброволци артикули, медикаменти, долни дрехи - да, това е по силите ни. Но доста ще ни облекчи, в случай че подобрим координацията с локалните управляващи ", споделя тя.

Иначе

 

не е толкоз комплицирано да си доброволец

 

Идваш и изначало нищо не разбираш - към теб има тълпи хора, някакво непрекъснато придвижване, описи, кашони с артикули. Струва ти се, че в никакъв случай няма да се ориентираш в този безпорядък. Но след 15 минути към този момент с лекост изпълняваш дилемите, след половин час започваш самичък да насочваш новаците, след час си " шеф на умивалниците ", а на идващия ден към този момент даваш указания кой къде да иде и какво да прави.

Точно по този начин е било в " Солидарност " - всеки е помагал на всеки, никой няма да остане гладен, безсилен, безприютен. Невидимите връзки сред хората в Полша са се трансформирали във въжета, на които се крепят и останалите без сили след няколко денонощия път украински бежанци, и идващите на помощ след тежък работен ден в центровете поляци, и връщащите се, с цел да се включат в украинската войска доброволци, и забравилите за известно време за лобизма и партийните ползи служители. Никой няма да бъде зарязан.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР