Целият екип съдебни лекари в Стара Загора, от които е

...
Целият екип съдебни лекари в Стара Загора, от които е
Коментари Харесай

Масов отвод на съдебни лекари от Стара Загора за нова експертиза на 18-годишната жена

Целият екип правосъдни лекари в Стара Загора, от които е поискано да изготвят нова петорна експертиза по случая с 18-годишното момиче от града, признато в болница с 21 рани от макетно ножче, са си създали самоотвод. Документите са подадени в досъдебното произвеждане, а лекарите отхвърлят да работят по случая, обясниха за " Капитал " източници, близки до проверяващите. Затова правенето на нова съдебно-медицинска експертиза е предоставено на правосъден доктор, както и на още лекари с разнообразни специалности в Пловдив.По информация на " Капитал " отказ си е направила и наблюдаващата прокурорка Десислава Първанова. По него към момента няма изговаряне, излиза наяве от документите по делото. Нейният мотив обаче е, че поради публичният отзив по случая нейната работа се ревизира и по тази причина тя повече не може да води следствието.

Целият екип правосъдни лекари в Стара Загора, от които е поискано да изготвят нова петорна експертиза по случая с 18-годишното момиче от града, признато в болница с 21 рани от макетно ножче, са си създали самоотвод. Документите са подадени в досъдебното произвеждане, а лекарите отхвърлят да работят по случая, обясниха за " Капитал " източници, близки до проверяващите. Затова правенето на нова съдебно-медицинска експертиза е предоставено на правосъден доктор, както и на още лекари с разнообразни специалности в Пловдив.

По информация на " Капитал " отказ си е направила и наблюдаващата прокурорка Десислава Първанова. По него към момента няма изговаряне, излиза наяве от документите по делото. Нейният мотив обаче е, че поради публичният отзив по случая нейната работа се ревизира и по тази причина тя повече не може да води следствието.

Преди седмица стана ясно, че доктор Теодор Стаматов - лекарят, който е изготвил първичната експертиза, е отхвърлен краткотрайно от работа до привършване на проблема. Въз основа на откъслечна и несъответстваща като цяло информация, която институциите даваха след медийното разгласяване на случая, в гневни реакции в обществените мрежи той беше упрекван: че не е отчел " 400-те шева ", че е занижил оценката на контузиите по 18-годишното момиче, че не е изготвил детайлна експертиза, криейки част от пострадванията и други

От документите по досъдебното произвеждане обаче излиза наяве, че на никое място в следствието не е посочен какъвто и да е брой шевове, а заключенията на правосъдният доктор напълно припокриват изводите на доктора от Спешна помощ, хоспитализирал Д.М в нощта на нападението против нея.
Реклама
Лекарят от Спешна помощ доктор Стоян Петров разяснява пред " Капитал ", че не е броил шевовете, а раните са били към 20. В съдебно-медицинската експертиза са регистрирани тъкмо 21 прорезни рани, в които са включени както по-дълбоките сечения, по този начин и драскотини. Нещо повече - правосъдният доктор установи комоцио, охлузвания по лявата страна на главата (където Д.М. е обръсната), кръвонасядания и охлузвания на лява лицева половина и клепачите на лявото око, кръвоизлив под слизестата обвивка на лявата очна ябълка и строшаване на предната стена на горночелюстната пазуха в ляво ".

Общественият яд от случая на принуждение се концентрира и върху въпроса дали това е лека или междинна телесна щета и каква е тъкмо правната подготовка.

Преди ден здравният министър Христо Хинков разяснява в Народното събрание, че по-скоро правосъдният доктор " малко го е отнесъл " като е бил отхвърлен краткотрайно от работа до привършване на следствието.

Междувременно на 29 юли с прокурорско разпореждане е била назначена нова експертиза на пострадванията на 18-годишното момиче. На 31 юли медиците от УМБАЛ " Проф. Д-р Стоян Киркович " в Стара Загора са подали отводи да извършат проучванията.
Реклама
Това също стана мотив за разнопосочни реакции.Според една лекарите просто не желаят да опровергават сътрудника си. Според друга те няма по какъв начин да установяват нищо по-различно от него и се тормозят, че публичният яд ще се насочи към тях.

С разпореждане на наблюдаващия прокурор по случая е назначена съдебно-медицинска експертиза в Пловдив. Вещите лица, които би трябвало да работят по нея, с изключение на правосъдни лекари са и неврохирург, както и лицево-челюстен експерт.

Междувременно преди ден признателност към хората за поддръжката. На видеото се вижда, че месец и половина след нападението върху нея 18-годишната жена е с къса коса след остригването на глава ѝ, вижда се и белег от рана в горната част на лявата ѝ ръка. Рани от сечения по лицето ѝ няма, а описаните строшаване и охлузване в експертизата са заздравели.

В досъдебното произвеждане прокуратурата е поискала и правене на психическа и психиатрична експертиза. Тя ще бъде направена като част от материалите по досъдебното произвеждане против Георгиев, което се води за нанасяне на междинна телесна щета. Цели да откри какво е отражението на зверството върху 18-годишната жена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР