Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна

...
Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна
Коментари Харесай

Ревизоро: Най-голямата сенчеста икономика са горивата

Целият автотранспортен бранш е сенчеста стопанска система, в земеделието има голяма сенчеста стопанска система - хората работят, само че не е ясно какви пари получават, какво се обезпечават. В туризма е същото. Но въпреки всичко те работят и получават заплати. Но за мен най-голямата сенчеста стопанска система сега са горивата. Там е най-големият проблем за страната. Това разяснява пред Българска национална телевизия Емил Димитров – Ревизоро, ръководител на парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации, битка със сивата стопанска система и контрабандата.

Ревизоро предлага да бъде признат нов закон за търговията с петрол и нефтени артикули. И с него да се регламентира слагане на маркери върху горивата, които да демонстрират от коя рафинерия са и защо - експорт или импорт. Схемата ще е сходна на тази с слагането на бандероли единствено че ще се употребяват маркери тъй като продуктите са течни. Това съгласно Димитров би могло да "дисциплинира " пазара и приходите в бюджета.

"За страната няма значение кои търговски субекти работят, тя приема изначално, че всички са в легалния отрасъл, и когато е несъмнено, че тя ще си събере парите, те да си преразпределят пазара, да се борят между тях, пазарна политика. Но държавният интерес да бъде предпазен, необятният публичен интерес, приходите. Засега - с неприемането на тези ограничения има опция за вариране ", добави той.

По отношение на алкохола, Димитров разяснява, че до момента в който се появява алкохол - менте по курортите и хората умират от фалшив алкохол, казусът съществува. По думите му най-големият запас обаче е в горивата и чака напъните на страната тази година да са съсредоточени там.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР