Повод за оптимизъм няма. Много е трудно да бъдеш журналист

...
Повод за оптимизъм няма. Много е трудно да бъдеш журналист
Коментари Харесай

Иван Радев: Дезинформацията ще се активира. Една от целите ще е д...

„ Повод за оптимизъм няма. Много е мъчно да бъдеш публицист в България и да се бориш с всички провокации в сферата. По време на предизборната акция ще бъдем залети от дезинформация и опити за разнообразни въздействия, на които е значимо публицистиката да противостои. Преминахме през много инциденти и загубихме наивността си ”.

 

Това сподели Иван Радев от Асоциацията на европейските публицисти в ефира на „ Твоят ден ”.

 

По думите му дезинформацията не е серпантина напълно, само че евентуално ще се задейства още веднъж. „ Става дума за хибридни интервенции, които включват и други дейности. Една от задачите ще е демотивация за гласоподаване на идните избори. Това може да се реализира посредством показване на всички като идентични и „ маскари ”. Тогава гласоподавателите си споделят, че гласовете им нямат значение и имат вяра, че изборният развой е изопачен ”, счита той. 

От „ Репортери без граници ” регистрират наситената с избори година, като предизвестяват, че при неналичието на регулация, потреблението на генеративния изкуствен интелект в арсенала на дезинформация за политически цели, е притеснително. Дийпфейкът към този момент заема водеща позиция по въздействие на хода на изборите. Доказателство за това е аудиото на журналиста Моника Тодова по време на парламентарните избори в Словакия. Това е един от първите документирани случаи на подобен тип офанзива против публицист за повлияване на изхода на демократични избори. 

 

Според Иван Радев сходен сюжет може да се разиграе и у нас преди вота 2 в 1. 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР