Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна

...
Целият автотранспортен сектор е сенчеста икономика, в земеделието има огромна
Коментари Харесай

Емил Димитров-Ревизоро посочи най-мрачните сектори в сенчестата икономика на България

" Целият автотранспортен бранш е сенчеста стопанска система, в земеделието има голяма сенчеста стопанска система - хората работят, само че не е ясно какви пари получават, какво се обезпечават. В туризма е същото. Но въпреки всичко те работят и получават заплати. Но за мен най-голямата сенчеста стопанска система сега са горивата. Там е най-големият проблем за страната. Това разяснява в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия Емил Димитров – Ревизоро, който е ръководител на парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации, битка със сивата стопанска система и контрабандата. Няма бранш - строителство, земеделие, туризъм, които да нямат огромен дял от сенчестата стопанска система и там са напъните и на инспекцията по труда, и на данъчни органи - да ревизират и да се пробват да ги извадят на ярко, изясни Ревизоро и добави, че се вършат непрекъснати инспекции.

По отношение на контрабандата на цигари Димитров изясни, че при всяко проучване се трансформират градовете, в които има доста контрабандни цигари, а в последващо тримесечие понижава и " отиват " в различен град. Това е един непрестанен развой - няколко ведомства обединени се борят с него, съобщи той. " Всички бихме били признателни, в случай че тези 6% не престават да бъдат удържани в тези равнища и несъмнено, се пристъпи към спомагателните благоприятни условия да се търсят ограничения, старания, триумфи в рязания тютюн ", сподели Димитров.

При горивата имаме проблем, съобщи Димитров. Той изясни, че би трябвало да бъде признат закон - този за търговията с петрол и нефтени артикули и защото продуктът в тази ситуация е течен и не могат да се поставят бандероли, би могло да се слагат маркери, които да демонстрират от коя рафинерия са и защо - експорт или импорт. Това съгласно Димитров би могло да " дисциплинира " пазара и приходите в бюджета.

" За страната няма значение кои търговски субекти работят, тя приема изначално, че всички са в легалния отрасъл, и когато е несъмнено, че тя ще си събере парите, те да си преразпределят пазара, да се борят между тях, пазарна политика. Но държавният интерес да бъде предпазен, необятният публичен интерес, приходите ", сподели ръководителят на парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации.

Засега - с неприемането на тези ограничения има опция за вариране, добави той.

По отношение на алкохола, Димитров разяснява, че до момента в който се появява алкохол - менте по курортите и хората умират от фалшив алкохол, казусът съществува. По думите му най-големият запас обаче е в горивата и чака напъните на страната тази година да са съсредоточени там.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР