Цели випуски медицински сестри напускат България заради ниското заплащане и

...
Цели випуски медицински сестри напускат България заради ниското заплащане и
Коментари Харесай

Средната възраст на медсестрите е 53 г.

Цели випуски медицински сестри напущат България поради ниското възнаграждение и ниската оценка за тежкия положен труд. Това съобщи пред bTV Петя Недкова от Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Професията се практикува от все по-малко хора, които са и във все по-напреднала възраст . Затова медицинските сестри в България излизат на митинг на професионалния си празник - 12 май.

По думите на Недкова междинната възраст на сестрите е 53 година, на акушерките - 51 година, на фелдшерите - 56 година, а рехабилитаторите и рентгеновите лаборанти са на приблизително 51 година

 Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг
Над 3 хиляди медицински сестри излизат на митинг

Негодуват против дефицита на фрагменти, неналичието на млади експерти и ниските заплати

" Ние излизаме на митинг, тъй като желаеме да кажем на всички, че повече по този начин не можем да работим . Искаме политическо единодушие за това да се остойностят нашите действия, нашият труд да бъде почтено оценен , тъй като е високо дипломиран, сложен, рисков, в случай че нас ни няма, няма да има и опазване на здравето ", сподели Недкова.

Младите медицински сестри стартират със заплата, която е близка до минималната и е към 10 пъти по-ниска от тази в Германия .

 Няма медицински сестри в Клиниката по детска кардиология
Няма медицински сестри в Клиниката по детска кардиология

Медицинските сестри отиват да работят за повече пари в частни заведения

Според Недкова би трябвало медсестрите да са най-многобройното здравно съсловие , само че броят им се доближава до този на лекарите.

" Това съответствие не е потребно за никого ", безапелационна е здравната сестра. Тя разяснява, че са затруднени да правят качествено работата си, тъй като работят на 2-3 места, с цел да скрепят фамилния бюджет. Това не е добре за пациентите, които получават безвредни грижи, само че те се движат на ръба , сподели Недкова.

 11 000 медицински сестри не доближават у нас
11 000 медицински сестри не доближават у нас

13 000 са зад граница

" Нашето обучение е изравнено по европейска инструкция с останалите страни . Напускат страната не всички млади, само че концепцията им е да стартират такова образование, с цел да упражняват специалността отвън нашата страна. В цяла Европа и въобще по света потребността от здравни грижи непрестанно се ускорява ", означи Недкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР