Цели седем български града ще се докоснат до японската култура

...
Цели седем български града ще се докоснат до японската култура
Коментари Харесай

Дни на японската култура – вече в седем български града

Цели седем български града ще се допрян до японската просвета посредством разнообразни събития в границите на годишното издание на програмата „ Дни на японската просвета в България “.  Градовете са София, Варна, Ловеч, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора, а организатори  са още веднъж Посолството на Япония и Клуб „ Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай “.

34-тото издание на есенната стратегия на Дните ще започва с обичайния София Екиден Маратон. Това е неговото 9-о следващо осъществяване и ще се стои, както нормално, на 6 септември. Три дни по-късно възпитаници от 105 СУ „ АТАНАС ДАЛЧЕВ “ - регион „ Изгрев “ в столицата ще могат да се срещнат с японската кухня посредством специфична проява от началник Петър Михалчев и началник Нозоми Фурутани. На същия ден – 9 септември – Дните на японската просвета се придвижват и към морето с изложбата на краснопис, хайга и сумие „ Написано с цветя, нарисувано с думи “ във Варна. Експозицията ще остане в морската столица до 22 септември.

С няколко дни разлика – от 14 до 29-и – в София ще се състои друга пленителна галерия на икебана, съчетана с пърформанс: „ Есенно равноденствие “. Междувременно – на 15 септември – в ОУ „ Тодор Кирков “ в Ловеч ще се състои показване на японската просвета и обичаи. За децата ще бъдат демонстрирани разнообразни японски игри като кендама, фукувараи и ками-шибаи. В двора на учебното заведение пък ще бъдат засадени японски вишни сакура. След визитата на Ловеч програмата продължава с кири-е галерия „ Традиции и бъдеще “ в София от 19 до 30 септември, като същата експозиция ще гостува и в Стара Загора от 10 до 26 октомври.

За поредна година участва и едно от най-обичаните събития в програмата – „ Панорама на японското кино “. Прожекции ще има в цели четири града: в Бургас от 18 до 21 септември, в София от 12 до 15 октомври, в Русе на 7 и 8 ноември и във Велико Търново на 23 и 24 ноември.

През втората половина на септември предстоят две вълнуващи мероприятия в столицата: Концерт в чест на Деня на независимостта на България на 20.09 с присъединяване на международно известния японски пианист Хаято Сумино и „ Силата на знанието: 135 години от основаването на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ – Европейски ден на езиците и ден на отворените порти в Катедра Японистика “ на 26.09.

В продължение на цялостен месец – от 3 октомври до 3 ноември в сърцето на София – ще се състои поредна вълнуваща галерия. „ Японски импресии “ е експозиция за модерно японско изкуство и е фокусирана върху реформаторски метод, носещ духа на японската традиция, само че пречупена през погледа на актуалния японски създател. В рамките на седмица пък ще се организира поредност от лекции, изложения и демонстрации „ ДО – Пътят в японските изкуства “. Събитията ще се състоят в интервала 7-14 октомври в София.

Междувременно в столицата ще стартира и 4-дневната взаимна галерия на икебана и хайга „ Вдъхновение от старите къщи “. Веднага по-късно стартира и най-дългото събитие от програмата: „ Японската гравюра укийо-е в българските сбирки “ – огромна галерия, която за първи път събира на едно място всички музейни сбирки на японски гравюри в България. Изложбата се осъществя взаимно с Националната изложба и ще може да бъде прегледана в София от 17 октомври 2023 г до 21 януари 2024 година Ден след началото на експозицията за укийо-е потегля концертното турне на дуо Велина Петкова (цигулка) и Юске Хосака (пиано). Двамата млади виртуози първо ще зарадват столичани на 18 октомври, а по-късно ще посетят Бургас на 23 октомври, Стара Загора на идващия ден и Велико Търново на 26 октомври.

На 20 октомври за следващ път ще се организира обичаният от дребни и огромни Концерт на Детския хор на БНР.

Октомврийската част от програмата ще приключи с Японска церемония вечер в кино фестивала CineLibri на 24-ти в столичното кино „ Люмиер “.

През ноември в София ще се организира полемика на тематика „ Бъдещето на взаимни високо софтуерни компании “ и Кири-е академия за напреднали. От 21 ноември до 17 декември Художествена изложба „ Борис Денев “ във Велико Търново ще бъде хазаин на Изложба на японски гравюри укийо-е  от непрекъснатата експозиция на Националната изложба,  а гравюрите ще изобразяват известни за жанра тематики като красиви дами, известни артисти и пейзажи.

„ Изключително горди и признателни сме, че за 34-ти път имаме опцията да проведем Дните на японската просвета в България. Интересът продължава да пораства и към този момент мислим за една, а от време на време и за две години напред “, споделя културният аташе на Япония в България господин Кенто Мураки.

Актуалната стратегия и информация за идващите месеци може да бъде следена на уеб страницата на Японското посолство в България и Фейсбук страницата „ Дни на японската просвета “, като евентуални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР