Църквата Успение Богородично в село Сапарево край Сапарева баня е

...
Църквата Успение Богородично в село Сапарево край Сапарева баня е
Коментари Харесай

Легендата за църквата в Сапарево, построена благодарение на чудо

Църквата Успение Богородично в село Сапарево край Сапарева баня е измежду най-красивите, които може да се видят у нас. Според легендата обаче нейното изграждане нямаше да е допустимо без едно знамение.

Разказва се, че църквата е издигната от най-бедния човек в селото, който сънувал Света Богородица и тя му заръчала да постои черква на остарялото оброчно място.

Смята се, че църквата е издигната в интервала 1861-1864 година с позволение на Високата врата. Постройката доста припомня на Рилския манастир и се показва като негово умалено копие.

Според преданията тази красива сграда е издигната от най-бедния човек в селото – Алекси Грахльов. Той решил да извърши заръките на Богородица и още щом се събудил почнал да строи храма.

Но тъй като нямал никакви пари, работата не напредвала. С всеки идващ ден той се отчайвал, а мисълта да изостави започнатото му се коствала все по-примамлива. Но още веднъж сънувал Богородица, която му споделила да продължи градежа, тъй като ще получи поддръжка.

На сутринта Алекси още веднъж почнал да копае и внезапно разкрил гърне със злато. С парите наел майстори, които довършили църквата. Тя била кръстена Успение Богородично и се има вяра, че щом е издигната с помощта на знамение, може да сбъдне всяка молитва.

И до през днешния ден може да се види откритото гърне с жълтици, с което е издигната църквата. То е сложено на видно място.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР