Църквата Св. Никола в Черноморец е построена през далечната 1849

...
Църквата Св. Никола в Черноморец е построена през далечната 1849
Коментари Харесай

Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Църквата Св. Никола в Черноморец е издигната през далечната 1849 година в непосредствена непосредственост до брега на Черно море. В предишното Черноморец е прочут като Свети Никола, а по-късно получава настоящето си име, което значи черноморски човек. Именно тук се намира и храмът, отдаден на патрона на града Свети Николай. Каменната черква се издига в така наречен Райска градина.

Според националните предания мястото, на което е издигната християнската обител, е паметно светилище, станало известно с аязмото и лековитата вода. Построяването на храма се асоциира с легенда за корабокрушение и спасяването на моряци с гръцки генезис в залива на Созопол.

Сред останките, които мореплавателите носели със себе си, била и иконата на Св. Никола. Преди да поемат още веднъж на път, те оставят иконата на локалните хора с ангажимента да я вардя и по-късно да построят храм, отдаден на Николай Чудотворец – страж на моряците.

 Църквата Св. Никола в Черноморец

В предишното на мястото на църквата се издигала друга с името Св.Св. Константин и Елена, само че тя била разрушена по времето на Руско-турската освободителна война. Монасите обаче съумяват да скрият част от поминъка в подземията и по-късно ги реалокират в новопостроената черква Св. Никола в Черноморец. Подаръци от съветските бойци като свещници, резбован дървен кръст и непрестолно евангелие към момента носят духа на историческите събития от предишното. Всичко това дружно с чудотворната икона на Св. Никола са единствените неща, които оцеляват след опожаряването на църквата през 1995 г.

Години по-късно, локалните хора възвръщат напълно храма благодарение на лични средства. Чудотворното аязмо и Райската градина, неповторимата иконопис и прелестния иконостас, резбован от смолянски занаятчии, вършат църквата посещавана дестинация от всички християни в близост.

 Църквата Св. Никола в Черноморец

Според националните вярвания след зимния Никулден се отива до морето, където се хвърлят венци, като по този начин локалните хора отдават респект на починалите моряци. От този ден нататък морето се заключва и всички би трябвало да знаят, че е рисково да се влиза в морето. От летния Никулден, 9 май морето се отключва и Св. Никола покровителства хората.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР