Църквата Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, в чиито двор

...
Църквата Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, в чиито двор
Коментари Харесай

Калояновият гроб все още с опасност от наводняване

Църквата „ Св. 40 мъченици “ във Велико Търново, в чиито двор е гробът на българския цар Калоян, остава застрашена от наводнение, стана ясно от думите на шефа на пожарната основен комисар Николай Николов, който дружно с шефа си – вътрешния министър Младен Маринов – ревизира на място напъните за битка с водната буря.

Николов уточни, че наблюдението се реализира с изключение на от противопожарните екипи, също по този начин и от кметовете на общини и доброволци. „ Това са хората, които най-добре знаят сериозните сектори. Например за Велико Търново е ясно, че първият проблематичен сектор е дворът на църквата „ Св. 40 мъченици “. Това е самобитен сигнал, който ни кара да започваме да построяваме краткотрайна дига за отбрана на църквата. По сходен метод стоят нещата в останалата част от страната “, добави гл. комисар Николов.

Той заяви, че язовирите се управляват от съответните стопаните и от Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). По данни на организацията три язовира преливат през преливниците. „ Няма място за терзание “, акцентира гл. комисар Николов.

По-рано Маринов и Николов инспектираха сериозните сектори от река Янтра във Велико Търново, като с тях бяха кметът Даниел Панов и регионалният шеф Любомира Попова.

Към този миг равнището на река Янтра е спаднало с над 200 см, оповестиха от Министерство на вътрешните работи и цитираха министър Маринов, който Маринов уточни, че задачата на огледа е да се открият проблематичните зони, с цел да може да се реагира съответно и да се предотвратят бедствени обстановки при следващи значителни превалявания и повишаване равнището на реката.

„ С природата не можем да се борим, само че можем да попречване нередности, които зависят от индивида. Причините за наводненията тук-там са заради чисто справедливи аргументите, а някъде фактор е човешката небрежност като непочистени шахти и речни корита. Превенцията е от извънредно значение, защото на фона на всички бедствия в международен мащаб, България е пожалена. Въпреки това ние не би трябвало да се отпускаме, а би трябвало да си свършим нашата работата. Там, където работата е свършена качествено, рискът е доста по-малък “, уточни Младен Маринов.

Преди това той беше на посещаване и в Пловдив и Казанлък, където също имаше проблеми след изобилните превалявания. По думите му най-сериозна е била обстановката в Пловдив, където са паднали най-вече количества дъжд. Там е имало наводнени лечебни заведения и подлези и са били евакуирани хора. На сериозните точки са били изпратени спомагателни екипи от Кърджали и София, които са подкрепили отводнителните действия. В тях са се присъединили и доста доброволци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР