Църквата почита днес преп. Кириак Отшелник. Той живял през четвъртия

...
Църквата почита днес преп. Кириак Отшелник. Той живял през четвъртия
Коментари Харесай

Св. Кириак се хранел с треви, починал на 107 години |

Църквата уважава през днешния ден преп. Кириак Отшелник. Той живял през четвъртия и при започване на петия век.

Родил се в Коринт. Баща му бил духовник, а локалният свещеник Петър – негов сродник. Още от ранни години епископът го сложил за читател в съборната черква. Жаден за нравствен живот, на 18-годишна възраст Кириак се отправил за Йерусалим. След като се поклонил на Божия гроб и на всички други свети места, той постъпил в манастира на прочут в това време Божи човек на име Евстрогий, който му дал първите директиви в монашеския живот. 

След това Кириак отишъл при преподобни Евтимий Велики в палестниската пустиня. Той който го обучил в монашеските подвизи и го изпратил край реката Йордан при св. Герасим, към който се били натрупали доста подвижници и по тоя метод се основала обширна обител. В тая обител Кириак прокиснал девет години.

След гибелта на преподобни Герасим Кириак се върнал още веднъж в светата обител на преподобни Евтимий, гдето прекарал 10 години в мълчание.

След това сменял местата на подвижничеството си, като бягал от човешка популярност. Подвизавал се в манастирите на св. Харитон, като слушал с удивление разкази за него, за неговото прославено подвижничество и чудотворство. 

Св. Кириак се хранел от време на време единствено със сурови треви. Проявявал огромна ревнивост за православната религия. Изобличавал еретиците. За себе си казвал, че откогато станал духовник, слънцето не го е виждало в никакъв случай да яде, нито да се гневи някому. Според устава на св. Харитон, монасите ядяли единствено един път дневно, и то след залез слънце.

Преподобни Кириак Отшелник бил велико величие и един от стълбовете на православието. Проявил се като преподавател на монасите, врач на болните, мил утешител на скърбящите.

Починал в 408 година в един от манастирите на св. Харитон на 107 години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР