Царевицата, която е толкова вкусна, е и много полезна. Тя

...
Царевицата, която е толкова вкусна, е и много полезна. Тя
Коментари Харесай

Лечебни свойства на царевицата

Царевицата, която е толкоз вкусна, е и доста потребна. Тя има доста скъпи лечебни свойства. По време на цъфтежа под царевичните листа се образува по този начин наречената царевичната коса, която е главен артикул за основаване на доста лекарствени добавки.

Царевичната коса се събира в интервала на млечната царевица. Косата се отрязва и незабавно се изсушава на сянка, тъй като другояче почернява.

В царевичната коса се съдържат етерични масла, аскорбинова и пантотенова киселина, витамин К и други потребни субстанции. Лечебните препарати от царевична коса се употребяват за диуретично и кръвоспиращо средство.

За лекуване с царевична коса би трябвало да приготвите запарка от нея. Една супена лъжица суха царевична коса се залива с чаша и половина студена вода. Кипва се и се вари един час на муден огън. Охлажда се, прецежда се и се пие по две супени лъжици четири пъти на ден.

 Лечебни свойства на царевицата

Тази запарка е потребна при възпаления на жлъчката и жлъчните пътища, а също по този начин и при болести на черния дроб, които се съпровождат от проблеми с жлъчката.

Заради нарасналото наличие на витамин К отварата от царевична коса се употребява за лекуване на кръвотечения, които са свързани с понижаване на протромбин.

Отварата от царевична коса има мощно изразено диуретично деяние, подтиска апетита, по тази причина се употребява дейно за намаляване.

Царевичното олио също е доста скъп артикул. То е отличен източник на ненаситени мастни киселини. Царевичното олио контролира равнището на холестерола.

За профилактика на атеросклероза се пие по 20 мл царевично олио три пъти на ден. То е доста потребно за мозъка. Царевичното масло понижава нервното напрежение и умората, усъвършенства обмяната на веществата.

Царевичното олио спомага за по-добрата продуктивност и оказва помощ при отичане на стомаха. За тази цел се пие по една супена лъжица царевично олио на ден след хранене.

Лечението с царевично олио и царевична коса не се предлага за хора с проблеми с апетита и с нараснало кръвосъсирване. Отварата от царевична коса изцяло се не разрешава при физическо безсилие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР