Трябва да се търсят допълнителни възможности за привличане на инвестиции

...
Трябва да се търсят допълнителни възможности за привличане на инвестиции
Коментари Харесай

Магистрали и мостове може да се строят чрез публично-частно партньорство

Трябва да се търсят спомагателни благоприятни условия за привличане на вложения при реализацията на планове, които са значими за обществото, изключително в пътното строителство, което у нас е недофинансирано. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев, който откри Международна практическа конференция на тематика „ Възможности и вероятности за развиване на публично-частното партньорство “.

Инж. Йовев означи, че посредством разнообразни форми на публично-частно партньорство може да бъдат изграждани автомагистрали, тунели, мостове, пречиствателни станции, за които не са планувани средства в бюджета или от европейските фондове.

„ Такива планове са неизградените сектори от Автомагистрала „ Хемус “ с дължина към 250 км, тунелът под връх Шипка, Автомагистрала “Русе - Велико Търново “, скоростният път Видин-Ботевград, който е част от трансевропейския кулоар номер 4, Автомагистрала „ Черно море “, тунелът под прохода Петрохан. Прогнозният размер на вложенията в тези планове е над 3 милиарда евро “, сподели той.

Според заместник-регионалния министър към днешна дата в пътното строителство и ВиК услугите у нас няма доста образци за осъществени публично-частни партньорства.

„ Ние бихме могли да използваме най-хубавите европейски и международни модели, без да повтаряме грешките на другите. Затова считам, че конгреси като този са извънредно навременни и потребни “, означи още той. Инж. Йовев акцентира, че в България има нужната политическа воля за основаване на трайни партньорства сред страната и общините от една страна и бизнеса от друга, като мярка за развиване и модернизиране на инфраструктурата в изискванията на стеснен обществен запас.

„ Имаме инвеститорски интерес, което е най-важното в тази ситуация, сподели още инж. Йовев и подсети, че при започване на юли Министерството на районното развиване и благоустройството е подписало рамкови съглашения с пет китайски компании за съдействие, само че евентуалните сътрудници са доста повече.

„ Страната ни има стратегическото географско състояние – през България минават пет от 10-те транс-европейски транспортни коридора. А пътищата, които могат да бъдат построени посредством публично-частно партньорство, са обект на натоварен трафик, което подсигурява добра възвращаемост на вложенията “, безапелационен бе той. Инж. Йовев даде образец с Автомагистрала „ Русе-Велико Търново “, която е част от кулоар номер 9 и ще поеме огромния поток от тежкотоварни коли, влизащ у нас през „ Дунав мост І “. Това са по 5000 тежкотоварни автомобила на денонощие, като прогнозите са този поток да се усилва. Затова през идващите години България ще има значима роля в процеса на свързване на Европа с Азия, защото отсам минава връзката със Западна Европа по река Дунав и най-пряката връзка през Черно море и Персийския залив по Пътя на коприната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР