Тройни сметки за ток плащат болниците в цялата страна. За

...
Тройни сметки за ток плащат болниците в цялата страна. За
Коментари Харесай

Удрят болниците с тройни сметки за ток, компенсират от заплати и отопление

Тройни сметки за ток заплащат лечебните заведения в цялата страна. За да смогнат да покриват разноските за електрическа енергия, те натрупат борчове, демонстрира инспекция на " Телеграф ". Сумите в обособените лечебни заведения са разнообразни. В дребните да вземем за пример сметките са скочили от 4-5 хиляди на 11-12 хиляди лв..

В огромните обаче идват фактури за по над 300 000 лева За да компенсират, лечебните заведения натрупат нови задължения и бавят заплащания към снабдители. Ако цената на тока се резервира толкоз висока обаче, може да се стигне и до по-сериозни последици.

„ Проблемите, които се натрупаха, не са за сметка на лечебните заведения, а за сметка на пациентите. Истината е, че тук-там в страната към този момент се вършат икономии. Намаляват се градусите в пространствата, в които се лекуват заболели, ще стартират да се връщат хора от скенери и резонанси “, разяснява пред изданието зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков, който е и шеф на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ. „ При нас нарастването на сметките е 300% “, уточни Марков.

Директорите на лечебни заведения в страната изясняват, че потреблението на ток по време на пандемията е по-голямо, а високите цени вършат обстановката непостижима. Освен за електрическа енергия, те заплащат повече и за други консумативи.

„ Нашата болница е по-малка и сметките не са толкоз високи, само че въпреки всичко се постанова да не платим, да отложим или пък да съкратим други разноски. В други лечебни заведения обаче, в това число и частни има сметки за по четвърт милион лв.. Някои от лечебните заведения може да задлъжнеят доста, а това може да се трансформира в спор с доставчиците.

В най-лошия случай може да се стигне и до прекъсване на тока “, съобщи пред „ Телеграф “ Красимир Грудев – ръководител на Националното съдружие на частните лечебни заведения и шеф на МБАЛ „ Тримонциум “. „ Тъкмо научихме коня да не яде и той взе, че умря “, разяснява обстановката пък ръководителят на Асоциацията на многопрофилните лечебни заведения проф. Красимир Иванов.

Според изчисленията междинното нарастване на разноските на огромните лечебни заведения за интервала август-декември м.г. е 142%, като единствено за декември нарастването е 243%.

От асоциацията упорстват за целево компенсиране на разноските от страната, като показват, че лечебните заведения нямат приходи поради спрения планов банкет и пренасочването на огромна част от болничната леглова база за обслужване на Коронавирус заболели. „ Здравната каса заплаща за тези кревати, само че празните не носят доходи. В същото време разноските за отопление при тях остават “, регистрира проф. Иванов, който е и шеф на УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна.

Наша инспекция сподели, че в най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „ Св. Георги “ в Пловдив, към този момент има над 420 000 лева отговорности за електричество. Зам.-директорът по административните и икономическите въпроси доцент Момчил Мавров уточни, че през януари м.г. лечебното заведение е купувало ток на цена от 168 лева за мегаватчас, а през януари т.г. цената към този момент е 397 лева

Най-голямото здравно заведение в Югоизточна България – УМБАЛ Бургас, пък заплаща със 100 бона от горната страна за ток. Последната фактура на болничното заведение е за декември м.г. и е на стойност 185 000 лева, до момента в който година по-рано е била 85 хиляди лева

Ето за какво там подхващат нов метод. Според зам.-председателя на Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения доктор Стефан Филев без помощ от страната казусът с тройно по-високите сметки не може да бъде решен. Конкретно той даде образец с търновската болница, на която е шеф.

През декември 2020 година месечната сметка за ток там е била 40 хиляди лева, а декември 2021 година сумата към този момент е 110 хиляди лева В МБАЛ Шумен пък за последния месец на 2020 година са платили 72 578 лева, до момента в който година по-късно на бюрото на шефа фактурата е за 227 387 лева

„ Не ме питайте по какъв начин се оправяме, към този момент сме спрели заплащанията към други снабдители, с цел да покрием сметките за ток”, разяснява шефът на шуменската болница доктор Димитър Костов.

Пред усложнения са изправени и лечебните заведения в Русенско. Разходите за ток на най-голямата болница в региона – УМБАЛ „ Канев “, за декември 2021 година са три пъти по-високи в съпоставяне със същия месец на 2020 година В Белодробната болница „ Д-р Димитър Граматиков “ разноските за ток също са три пъти по-големи – от 2500 на 7300 лв..

Солените сметки за електричество тук-там ще излязат солено и за личния състав. В МБАЛ-Карнобат да вземем за пример предизвестяват, че в случай че не бъде открито съществено решение на казуса, ще се прибегне до понижаване на спомагателните материални тласъци (ДМС), а не е изключено да се стигне и до закъснение на заплатите на лекари и медицински сестри. Там през зимните месеци на 2020 година са плащали приблизително 2000-2500 лева за ток, а за предишния декември сметката е 9940 лева

В общинската болница „ Св. Иван Рилски” в Дупница също са принудени да покриват разноските за електрическа енергия за сметка на заплати и съоръжение, уточни прокуристът на здравното заведение Мария Жейгарова.

Според ръководителя на Сдружението на общинските лечебни заведения доктор Неделчо Тотев, в случай че не се подхващат ограничения, ще се стигне до финансов колапс, а някои лечебни заведения просто няма да могат да работят. Д-р Тотев е шеф на общинската болница в Чирпан. Там през декември е пристигнала фактура за 28 600 лева, а единствено година по-рано сумата е била 8100.

В Бургас минават на фотоволтаици

Най-голямото здравно заведение в Югоизточна България - УМБАЛ Бургас, минава на самостоятелна фотоволтаична система, с която ще задоволи съвсем на 100% потребностите си от електрическа енергия. Според предварителните планове фотоволтаиците ще обезпечават нужното количество сила през по-голямата част от годината, а болничното заведение ще купува от снабдители единствено в най-пиковите моменти.

Проектът към този момент е в ход, а осъществяването му ще отнеме 300 дни. Към момента е завършил първият стадий – изяло са топлоизолирани външните стени, подът и покривът на всички корпуси на болничното заведение. Стартиралият втори стадий планува създаване на лична фотоволтаична система, замяна на осветлението с ЛЕД, ремонт на вентилационната и топлинните съоръжения. На покривите на болничното заведение ще бъдат инсталирани слънчеви панели, които ще създават ток за лични потребности, ще се обезпечи и топла вода.

Плащат повече и за газ и О2

Наред със сметките за ток лечебните заведения регистрират растеж и в заплащанията за газ и О2. В болничното заведение в Чирпан да вземем за пример фактурата за газ е скочила от 8000 до 19 700 лева, а в Шумен – от 30 007 лв. на 84 659. От УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна, са създали план, който демонстрира, че нарастването за електрическа енергия е 142%, за топлоенергия е 154%, а за О2 – 225%. В МБАЛ „ Св. Анна – Варна “ пък сметката за О2 в границите на една година е повишена от 36 360 лв. за декември 2020 година до 76 700 лева за декември 2021 година

В същото време по-високи са разноските на лечебните заведения и за консумативи. „ От началото на пандемията се сблъскваме с доста проблеми. В първите месеци наклонността беше една елементарна хирургична маска, която преди Коронавирус струваше 4 стотинки, да се продава за 4 лева След това цените бяха контролирани надолу, само че това стана постепенно и последователно.

Сега плащаме 15-20 ст., което е четирикратно нарастване, само че за нас към този момент е задоволително. Същото се случи и с кислорода за медицински цели, който в един миг скочи 4-5 пъти като цена. Тук също се пое отплата, само че и сега цената е два пъти по-висока. Увеличение имаше на медикаменти, на храна, на разнообразни външни услуги “, разяснява Красимир Грудев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР