Тромбозата е патологично съсирване на кръвта в кръвоносните съдове, което

...
Тромбозата е патологично съсирване на кръвта в кръвоносните съдове, което
Коментари Харесай

3 основни причини за появата на съсиреци

Тромбозата е патологично съсирване на кръвта в кръвоносните съдове, което носи заплахата от задръстване на кръвоносните съдове. Процесът на пораждане и развиване на тромбозата се назовава тромбогенеза, написа zdrave.to. Тя протича в строго избрана поредност, която за пръв път е разказана от немския патолог Рудолф Вирхов.

В негова чест тази поредност е наречена триада на Вирхов:
увреждане на съдовата стена; промени в кръвотока – завихряне или стаза; промени в състава и свойствата на кръвта.
Развитието на тромбоза може да бъде предизвикано от разнообразни фактори. За това приказва ръководителят на Центъра по сърдечно-съдова патология Заур Шугушев.

Лекарят изясни, че кръвните съсиреци могат да се появят във вените и артериите при три условия:

„ Проблеми със стените на кръвоносните съдове, закъснение на естествения кръвоток и увреждане на съдовата клетка “, споделя той.

Тромбозата, съгласно лекаря, се ускорява от сърдечни и съдови болести, тютюнопушене, разширени вени, Коронавирус, интервенции, банкет на избрани медикаменти и даже дълги полети.

Според общопрактикуващия доктор Надежда Чернишева, с цел да се понижи рискът от тромбоза има няколко неща, които би трябвало да се съблюдават.

„ Пийте повече вода, тъй като това постоянно се свързва с дехидратация. Не стойте дълго време в една позиция, изключително пред компютъра, тъй като кръвта тече надолу и тя застоява във вените на краката, затова рискът от тромбоза се усилва. Необходимо е също по този начин да спортувате, по-често да се движите ", уточни лекарката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР