Троева смени през февруари проф. Владимир Пилософ, под чието упралвение

...
Троева смени през февруари проф. Владимир Пилософ, под чието упралвение
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца е отново с нов директор

Троева смени през февруари проф. Владимир Пилософ, под чието упралвение фондът стартира да генерира скандал след скандал и се стогна и до митинги.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
След повече от година следствие - делото против Павел Александров с провал в съда
22 авг 2017
Проверка установи фрапиращи нарушавания във фонда за лекуване на деца

Заключенията на инспектората на здравното министерство са за работата на звеното при някогашния шеф Владимир Пилософ и тогавашния министър Петър Москов
19 мар 2017
Има ли бъдеще фондът за лекуване на деца

Опитът за прекъсване на трансплантацията в чужбина на 9-годишно дете и механичната промяна на шефа още веднъж демонстрираха, че звеното се ръководи неприятно
9 мар 2017

Фондът за лекуване на деца още веднъж е с нов шеф. От вторник доктор Мариета Райкова сменя на поста доктор Тинка Троева, която ден по-рано бе уволнена от министъра на опазването на здравето с претекст " редовно нарушение на правилника, довело до редица престъпления ", написа в известие на министерството. Сигнал за нарушаванията бил изпратен и до прокуратурата.

Това е четвъртата кадрова рокада в ръководството на фонда за лекуване на деца от април 2016 година, когато бе задържан съвсем целият предходен екип на фонда и уволнен тогавашният шеф Павел Александров. Показната акция в институцията, която до този миг функционираше без забележими проблеми, наруши целия й темп на работа. След последвалото противоречиво предопределение на проф. Владимир Пилософ за шеф от тогавашния министър Петър Москов фондът стартира да генерира скандал след скандал. В началото на март т.г. Пилософ бе освободен от служебния министър Семерджиев и на негово място бе назначена доктор Троева.

Уволнение със подозрения

Д-р Троева е освободена на 11 септември, само че на процедура за подготвяното уволняване се разбра ден по-рано. За него пред БНР заяви Пенка Георгиева от публичния съвет на фонда. По думите й евентуално става въпрос за външен напън, тъй като здравното министерство не е имало забележки до този миг към работата на Троева. Официалният претекст, посочен от министерството, е " редовно нарушение на правилника за активността и организацията на работата на фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно написани процедури, измежду които и притеснителната процедура да се изискват мнения от медицински експерти, които не попадат в листата на одобрените от министъра външни специалисти към фонда ".

Пациентски организации и експерти се застъпиха за към този момент някогашната директорка. Същото направи и служебният министър Илко Семерджиев, който я назначи. " Уволнението на потвърдени експерти, които с нищо не са се провинили или компрометирали в активността си, е необяснимо от позиция на здравия разсъдък и потребностите на системата ", написа той във фейсбук.

Конкретният претекст

Застъпниците настояха да получат съответни образци от здравното ведомство. Оттам показаха случай с дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. В описания проблем се твърди, че шефът на фонда е издала заповед за финансово подкрепяне за трансплантация на стойност 120 000 евро в немска клиника, без да са поискани мнения от всички нужни външни специалисти, а тези, от които са взети мнения, не са били на едно мнение дали лекуването би трябвало да се извърши в България или в чужбина. От министерството установили още, че детето не е било вписано в регистъра на хората, чакащи трансплантация, към организацията по трансплантация, което е наложително и неналичието му е спънка за допускане на подпомагането.

В последна сметка нередностите са били отстранени от министерството, показват оттова, и с цел да не се рискува здравето на детето, което към този момент е настанено в клиника в Германия, трансплантацията ще се случи там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР