Триумфално премина поредното турне на прочутия български женски хор Мистерията

...
Триумфално премина поредното турне на прочутия български женски хор Мистерията
Коментари Харесай

Европейски триумф на Мистерията...

Триумфално мина следващото турне на фамозния български женски хор " Мистерията на българските гласове " за показване на най-новия албум на състава " БууЧииМиш " в пет европейски страни. Навсякъде певиците ни бяха посрещани и изпращани с бурни аплодисменти от претъпкани зали и с възторжени мнения на публиката и на музикалната рецензия. " Това е вокален тон от различен свят и в това време доста земен, импресионистичен и приказен, в който подбраните водещи вокали се извисяват над останалите ", по този начин заключи видяното и чутото английският критик Тим Къминг.

Първа " спирка " от първото за 2019 година турне на " Мистерията... " бе нормандският френски курорт Кутанс по време на 38-ото издание на джаз фестивала " Jazz Sous Les Pommiers ". В него българките бяха поканени да вземат участие като хедлайнъри дружно със светила в джаза като Джошуа Редман и Рон Картър.

На път към Барселона, в очакване на закъснелия с няколко часа полет, фамозните ни изпълнителки изненадаха спътниците си на парижкото летище " Шарл де Гол " с флашмоб. Записи от спонтанното им показване към този момент са шлагер в обществените мрежи.

Лиса Джерард се причисли към хора в каталунската столица, където пред двехилядна аудитория в границите на 19-ото издание на авторитетния испански музикален фестивал " Primavera Sound " дружно показаха песни от най-новия си взаимен план в " Primavera Auditorium ". Списание " Far Out " оцени събитието като " ужасно вокално осъществяване на Лиса Джерард и " Мистерията на българските гласове ", които бяха вълшебни ". Във фестивала участваха реализатори като тазгодишната носителка на " Грами " Карди Би, Ерика Баду, Тейм Импала, Нене Чери, Майли Сайръс и доста други любимци на публиката. Жанровете на събитието се разгръщат върху 18 подиуми от техно до грайм и от пост-рок до мейнстрийм поп.

Незабравимо ще остане гостуването на " Мистерията... " и Лиса Джерард в три поредни вечери в Порто, Лисабон и Брага. Концертът в португалската столица на три пъти бе преустановяван от прочувствената аудитория с неспирни аплодисменти на крайници.

Ден преди концерта в влиятелната " Куийн Елизабет хол ", втори за годината в Лондон, английският вестник " Гардиън " разгласява огромен материал, отдаден на историята на хора и на съдействието им с Лиса Джерард. " Бях подготвена да се откажа. Но тогава чух българките, те бяха моята избавителна берекет, аз обикнах чистата наслада и светлина. Не знам дали бих оживяла в Лондон като певица, в случай че не се бях срещнала с работата им ", изповядва звездата на " Dead Can Dance " пред журналиста Робин Дензелоу. На 30 юни дружно с колегата си от известното от 80-те години дуо Брандън Пери, Лиса изнесе предстоящ с голям интерес от почитатели от целия свят концерт на Античния спектакъл в Пловдив.

Европейското турне на " Мистерията на българските гласове " и Лиса Джерад приключи извънредно сполучливо с три концерта в Полша - във Варшава, Вроцлав и Шчечин. Прекрасните акустични зали и въодушевената аудитория дълго ще помнят нашите изпълнителки и случилото се по време на тези три незабравими вечери. Открои се присъединяване на Лиса и българките на фестивала " WrocLove 2019 ". " Комбинацията сред тях е попадение в десятката. Концертът беше необикновено сполучлив с помощта на особено готови композиции, изненади, импровизации, красивите гласове на Лиса и певиците, на соловите елементи и общия показан материал ", написа Наталия Назар за концерта във вроцлавския музикален спектакъл " Капитол ".

Албумът " БууЧииМиш " от премиерата си през май 2018 година към този момент е показан при голям интерес в 10 европейски страни. Възторженият банкет на плана надмина всички упования. Освен на фантастичните гласове на певиците ни, той се дължи на продуцента Бояна Бункова от " Шуберт мюзик пъблишинг ", на композитора Петър Дундаков, на превъзходната Лиса Джерард и на инструменталистите: гъдуларката Христина Белева, китариста Петър Миланов, кавалджията Костадин Генчев, паркусиониста Димитър Семов, а също и на бийтбоксъра Скилър. Още по време на турнето съставът получи поръчки за нови участия в разнообразни градове в няколко страни. Показателно е и събитието, че 12 от 16-те до този миг участия на " Мистерията на българските гласове " от началото на 2019 година са зад граница, а единствено през тази година българският женски хор отбрани високата си класа на три авторитетни интернационалните фестивала.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР