Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното

...
Тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета, предложен от служебното
Коментари Харесай

Синдикатите апелират депутатите: Чуйте ни! Минималната заплата веднага да стане 850 лв.

Тристранният съвет не реализира единодушие по проектобюджета, препоръчан от служебното държавно управление.
В предлагането на служебния кабинет е заложен рекорден за последните 20 години недостиг от 6,4% и нов дълг от над 13 милиарда лв..
План-сметката планува още минималният застрахователен приход от 1 юни да се усили на 780 лв., а оптималното обезщетение за безработица да бъде близо 86 лв. дневно, предава novini.bg.
Министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров разяснява, че предложенията на синдикатите и работодателите по план-сметката изискват осъществяване на съответни политики, за които служебното държавно управление не може да поеме отговорност.
„ Не постигнахме единодушие по нито един от препоръчаните планове. В предложенията на обществените прартньори се съдържаха оферти, свързани с смяна на един или различен параметър и осъществяване на една или друга политика. А ние от служебното държавно управление поддържаме тезата, че това е отговорност на устойчиво болшинство в Народното събрание и постоянен кабинет. Поради тази причина здаконопроектитге са в този тип “, сподели Лазаров.
Любослав Костов от КНСБ съобщи изрично, че не поддържат плана за бюджет. „ Моят зов към 49 – отот Народно събрание е да чуят синдикатите за политиката по приходи “, сподели той.
От КТ „ Подкрепа “ също оповестиха, че не поддържат Бюджет 2023. Те упорстват за нарастване на приходите в държавния бранш с сред 15% и 30%, а минималната работна заплата би трябвало да стане незабавно 850 лева
Според бизнеса невприемливи са настояванията за увеличениа на заплатоте, както и за недостига. От БТПП считат, че бюджетът е просто едно „ плуване по течението “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР