Трима от династията Шопови и Елин Рахнев провокираха премиерни овации

...
Трима от династията Шопови и Елин Рахнев провокираха премиерни овации
Коментари Харесай

Кого режисира дъщерята на Наум Шопов

Трима от династията Шопови и Елин Рахнев предизвикаха премиерни аплодисменти в „ Сълза и смях “. Христо Шопов и неговият племенник Асен Мутафчиев направиха страховит дует в „ Тест “, една от най-награждаваните пиеси на известния стихотворец и драматург. Режисьор на спектакъла е Лиза Шопова. Продукцията на театъра в Пазарджик, който носи името на Константин Величков, изрично ще се трансформира в шлагер на сезона.  Историята е на границата сред лириката и парадокса, сред трагичното и комичното, сред тъгата и вярата – както във всички творения на Рахнев. Млад мъж кандидатства за работа в мечтаната компания, само че изявлението се оказва толкоз изключително, че прекатурва визиите му за живота. Героите нямат имена - те са изпитващият и изпитваният. Голямата тематика е оцеляването на душата в днешния комерсиален свят.

„ Основният въпрос е до къде сме способни да стигнем в преследването на задачите си. Дали и за какво сме подготвени да продадем свободата си, може ли да предадем полезностите си, с цел да задоволим бита си? Печелим ли благополучие, когато решим финансовите си проблеми? “, разяснява Лиза Шопова, която не счита, че от сцената би трябвало да се размахва пръст на публиката и тя да бъде тежко въвлечена в екзистенциалните диспути – би трябвало да има и малко комизъм. Дъщерята на великия Наум Шопов с лекост насочва изключителната сила на брат си Христо и с финес вае наличието на сина си Асен до фамозния му вуйчо.

„ Не е елементарно да режисираш брат си и сина си – даже за трети и повторно. Няма по какъв начин да не се съобразяваш с тях, а не е хубаво да се джавкаме  – нали сме семейство, постоянно сме дружно и всеки от нас разчита непрекъснато на другия. На сцената всичко се получава добре, когато се съберат хора, стимулирани от професионален хъс и човешка обич. Режисьорът не е самичък левент на коня. От Христо нямам изненади – той е доста умел. И твърде  респектиращ – въпреки че не го постанова.  Понякога стискаме зъби, с цел да не влизаме в креативен несъгласия - той държи първо да си  направи неговото, да си го подреди, да си го уплътни, а аз съм много по-експресивна. Асен е този, който съумява да ни изненадва – той към този момент се демонстрира като мислещ артист, подготвен да пробва до крайности “, споделя Лиза.

Елин Рахнев написа пиесата преди 10 години – и като всеки достоверен и сензитивен интелектуалец е истински оракул, предричайки днешните алиенация и фанатична вещественост. А финалът на „ Тест “ е изцяло непредвиден, автентичен поврат като в екшън филм.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР