Трима кандидати са в списъка за наследници на Жан-Клод Юнкер

...
Трима кандидати са в списъка за наследници на Жан-Клод Юнкер
Коментари Харесай

Наследникът на Юнкер - все още много неясен

Трима претенденти са в листата за наследници на Жан-Клод Юнкер като президент на Европейската комисията, само че може да има съглашение, с което да се опита да се блокира пътя на десния претендент и да се предотврати вмешателството на така наречен не-кадидат.
Германецът Манфред Вебер, холандецът Франс Тимерманс и датчанката Маргрете Вестегер, която е комисар по въпросите на конкуренцията, са водачите на трите съществени групи в новия Европейски парламент (ЕП) съгласно резултатите от евроизборите до момента, и като такива те могат да се кандидатират за ръководител на новата брюкселска администрация. Но определеният ще би трябвало да бъде утвърден от болшинството в Европейския съвет на среща на върха на 20-21 юни, след което ще би трябвало да получи гласовете на болшинството от евродепутатите (376), при гласоподаване по време на втората сесия на Екологичен потенциал в средата на юли.
Манфред Вебер, любимецът на Европейската национална партия (ЕНП)
46-годишният Манфред Вебер смята себе си за любимец, защото ЕНП остава първата мощ в Народното събрание след европейците, макар загубата на към 40 места.
Произхождащ от Бавария, инженер по обучение, Манфред Вебер оглавява парламентарната група на ЕНП от 2014 година Но той в никакъв случай не е бил член на клуба на някогашните европейски водачи. Още по-лошо е, че той в никакъв случай не е заемал министерски пост и е съвсем чужд в Европа.
Франс Тимерманс, вярата на левицата
Кандидатът на европейското социалистическо семейство, 58-годишният холандец Франс Тимерманс би могъл да се опълчи на упоритостите на Манфред Вебер, само че ще би трябвало да откри поддръжката на коалиция, образувана от десницата. Той призна, че това няма да бъде лесна задача, защото социалистите претърпяха крах на европейските избори. " Аз не желая нищо ", сподели той в неделя вечер, преди да призове за основаване на болшинство, " което може да взима смели решения ".
Бивш министър на външните работи, той е първият заместник-председател на Европейската комисия от 2014 година В тази си функционалност той дава отговор за наказателните процедури против Полша и Унгария за нарушение на върховенството на закона, с което провокира враждебни настроения у държавите-членки.
Маргрете Вестегер, Желязната лейди на либералите (АЛДЕ)
Член на АЛДЕ, датчанката Маргрете Вестегер, на 51 години, е третият кандидат. " Можем да имаме жена отпред на комисията ", сподели тя в неделя, като също по този начин прикани за " коалиция от хора, които желаят да трансформират нещата ", откакто поздрави " Зелените " за техния напредък. Засега те се обрисуват като четвърта политическа мощ в новия Европейски парламент
Европейски комисар по конкуренцията, тя има репутацията на Желязната лейди на този пост. Американският президент Доналд Тръмп я назова " данъчната дама на Европейски Съюз ".
Родом от дребна страна, високо оценена от Ангела Меркел, тя може да победи двамата си противници посредством елиминиране или с помощта на съглашение с Франс Тимерманс да в профил Манфред Вебер.
Мишел Барние - алтернативата
Европейските водачи обаче могат да изберат тъй наречените не-кандидат. 68-годишният французин Мишел Барние мечтае да изиграе тази роля. Той не влезе в конкуренцията, с цел да избегне интервенция в неговия мандат по договарянията за Brexit.
Член на ЕНП, два пъти еврокомисар, някогашен началник на дипломацията и няколко пъти министър във Франция, той получи място в Съвета на държавните и държавните ръководители като договарящ за излизането от Обединеното кралство от Европейски Съюз. Основното несъгласие за неговото назначение ще пристигна от Европейския парламент. " ЕНП няма да поддържа претендент, който не се кандидатира преди изборите ", предизвести Манфред Вебер.
Източник: АФП; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР