Трима индийски войници са били убити в сблъсък на китайската

...
Трима индийски войници са били убити в сблъсък на китайската
Коментари Харесай

Трима индийски войници са убити на границата с Китай

Трима индийски бойци са били убити в конфликт на китайската граница. Това оповестиха от индийската войска през днешния ден, след седмици на засилващо се напрежение и разполагане на хиляди спомагателни военни от двете страни. Инцидентът е станал в северния район Ладак, част от оспорвания Кашмир.

" Вчера през нощта имаше борба, съпроводена с потребление на мощ, при която се стигна до жертви. Жертвите от индийска страна са офицер и двама бойци ", заяви представител на индийската войска.

На собствен ред Пекин упрекна Индия, че е пресякла границата, " атакувайки китайски чиновници ". Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян съобщи, че индийски бойци са пресекли границата два пъти през вчерашния ден, " провокирайки и атакувайки китайски чиновници, което е прераснало в сериозен физически конфликт сред гранични сили на двете страни ".

Според Индия жертви са били дадени и от Китай.

Настоящият конфликт идва след усилване на напрежението сред двете нуклеарни сили, напомня БНР. Индия упреква Китай, че е изпратил хиляди бойци в долината Галван в Ладак, и счита, че Пекин е окупирал 38 000 кв. км от територията.

Смята се, че днешните смъртни случаи са първите от десетилетия в борба сред двете страни. Китай и Индия са водили единствено една война – през 1962 година, в която Делхи претърпява унизителна загуба.

През май десетки индийски и китайски военни влязоха в конфликти на границата на североизточния щат Сиким. А през 2017 година сред двете страни също имаше напрежение, когато Китай се опита да удължи граничен път през противоречиво плато. В момента на място се водят договаряния за усмиряване на обстановката.

Индийски боен от района съобщи пред Агенция Франс Прес, че не е имало пукотевица и че убитият офицер е полковник. " Не са употребявани огнестрелни оръжия. Сблъсъкът бе физически ", твърди анонимният източник.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР