Трима души опитаха да прекъснат церемонията по запалването на олимпийския

...
Трима души опитаха да прекъснат церемонията по запалването на олимпийския
Коментари Харесай

Протестиращи опитаха да прекъснат церeмонията по запалването на олимпийския огън

Трима души пробваха да пресечен церемонията по запалването на олимпийския огън за зимните игри в Пекин през 2022 година Активистите за отбрана на човешките права пробваха да пробият в античния град Олимпия в Гърция. Двама мъже и една жена прескочиха оградата и пробваха да стигнат до Храма на Хера, държейки байрак на Тибет и транспарант с надпис " Не на игрите на геноцида ".

Организации за отбрана на човешките права приканват МОК да анулира игрите или да отнеме семейството на Китай. Те подлагат на критика и това, че Пекин стана първият град, който приема и летни, и зимни олимпийски игри. Една от главните рецензии е поради отношението на Китай към уйгурите, което Съединени американски щати оповестиха за геноцид, както и поради Тибет. Китай отхвърля обвиняванията.

Тримата протестиращи не съумяха да пресечен самата гала и бяха свалени на земята, а по-късно изведени от полицията. Четирима други деятели бяха задържани пред стадиона час преди началото на церемонията, а още двама души бяха арестувани в Атина.

В речта си по време на церемонията президентът на МОК Томас Бах съобщи, че олимпийските игри би трябвало да са " политически неутрални ".

" Само политическият неутралитет подсигурява, че олимпийските игри могат да стоят оттатък политическите разлики, които съществуват в нашия свят. Олимпийските игри не могат да се оправят с всички провокации по света. Но те дават образец за свят, в който всички почитат идентични правила, както и се почитат един различен. Те ни въодушевяват да вземам решение проблеми в другарство и взаимност ", сподели още Бах.

 Самата гала не беше прекъсвана
© Reuters

Самата гала не беше прекъсвана

Активисти за отбрана на правата на Тибет разгласиха публична позиция, в която споделят, че Китай се пробва " измие " нарушаването на човешките права с " блясъка и облика на почитание, които носят олимпийските игри ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР