Тригодишният строг контрол на пандемията в Китай и сривът на

...
Тригодишният строг контрол на пандемията в Китай и сривът на
Коментари Харесай

„Перфектна буря“: Китай навлиза в дългова вихрушка

Тригодишният непоколебим надзор на пандемията в Китай и сривът на имотния пазар изтощиха хазната на локалните управляващи и ги оставиха да се борят с планини от задължения. Проблемът става толкоз краен, че някои градове към този момент не могат да дават съществени услуги и рискът от банкрут при тях пораства, споделя CNN Business в собствен разбор.

Анализаторите пресмятат, че неизплатените държавни задължения на локалните управляващи са надхвърлили 123 трлн. юана (18 трлн. долара) предходната година, от които близо 10 трлн. $ е така наречен „ прикрит дълг “, притежаван от локални рискови платформи за финансиране.

Тъй като финансовият напън се е нараснал, районните държавни управления са понижили заплатите, редуцират транспортните услуги и понижават дотациите за гориво в средата на сурова зима.

Според голям брой китайски медии хиляди хора в северната провинция Хъбей са имали проблеми с отоплението на домовете си през ноември и декември заради дефицит на природен газ. Държавната новинарска медиа Jiemian показва, че за това частично са отговорни съкращенията на държавните дотации.

През януари семейства в най-северната провинция Хейлундзян също останаха без отопление, откакто локалните компании мощно ограничиха доставките. Компаниите обявиха, че това се случва поради неналичието на държавни обезщетения.

Липсата на отопление в разгара на зимата докара до всеобщо неодобрение в обществените медии. Централното държавно управление в Пекин отговори, като подреди на градовете да обезпечат съответно отопление, само че без да прецизира кой ще заплати сметките.

Местните държавни управления са изчерпали ресурсите си, откакто похарчиха големи суми за налагане на чести Коронавирус блокади, всеобщо тестване и основаване на карантинни центрове преди противоположния завой на Коронавирус политиката през декември, който алармира неочаквания завършек на рестриктивните мерки.

Пекин е изправен пред икономическо минно поле, основано от самия него. Като цяло, актуалната дългова рецесия в Китай съставлява съвършена стихия “, сподели Крейг Сингълтън, старши помощник във Фондацията за отбрана на демокрациите във Вашингтон.
Масивни сметки
Все още не е ясно какъв брой общо е похарчила страната за битка с пандемията. Само една провинция – Гуангдонг, разкри, че е похарчила 22 милиарда $ за елиминиране на Коронавирус през трите години, започващи от 2020 година

Междувременно приходите са се свили внезапно за същия интервал. Коронавирус блокадите съществено са понижили приходите на семействата. Това, от своя страна, е довело до по-малко данъчни доходи за локалните управляващи. Огромните данъчни облекчения в поддръжка на бизнеса по време на пандемията са свили и държавните доходи.

За спомагателното усложняване на обстановката способства сривът на имотния пазар. Цените на жилищата се намаляват към този момент 16 следващи месеца. Така продажбите на земя, които нормално съставляват повече от 40% от приходите на локалните управляващи, се сринаха.

Поради бюджетни ограничавания предходната година операторите стопираха автобусните услуги в редица градове.

Градчето Хъган в провинция Хъйлундзян, влезе в историята в преди близо година като стана първият, който бе заставен да претърпи фискално преструктуриране заради сериозна дългова рецесия, съгласно известия в държавни медии. В резултат на това той трябваше да свие разноските за инфраструктурни планове, да понижи държавните дотации за промишленостите, да спре да наема нов личен състав и да продава активи, според разпоредбите, оповестени от Държавния съвет.

Работните места в обществения бранш, считани за най-сигурните в страната, също бяха наранени на някои места. През юни няколко богати източни провинции – в това число Гуангдонг, Джъдзян и Дзянсу – понижиха заплатите с цели 30%, сочи информация в китайската платформа Caixin.

„ Дългът на локалните китайски провинции съставлява сериозна опасност за цялостното икономическо положение на страната и ще натежи върху към момента зараждащото се възобновяване на Китай “, предвижда Крейг Сингълтън.

По думите му дългът пречи на способността на държавното управление да подтиква растежа и да стабилизира заетостта, както и да поддържа или уголемява публичните услуги.

„ Без подозрение актуалната дългова рецесия в Китай има капацитета да изостри съществуващото социално-икономическо напрежение “, счита още той и прибавя, че това може да възобнови публичните митинги като тези в края на 2022 година
„ Скритият дълг “
Дългът на локалните управляващи в Китай към този момент нарастваше фрапантно в продължение на десетилетие преди пандемията – значително резултат от водения от страната капиталов взрив след световната финансова рецесия от 2008 година Но обстановката се утежни скорострелно през последните три години.

Миналата година дългът на локалните държавни управления скочи с 15% до 35 трлн. юана (5.2 трлн. долара), съгласно данни, оповестени от Министерството на финансите в неделя. Лихвените заплащания по облигации на локалните управляващи надвишиха 1 трлн. юана (148 милиарда долара) за първи път в историята.

Т. нар. „ прикрит дълг “ може да бъде и по-голям. Той е притежаван от локални финансови институции – формирания, които са подкрепяни по един или различен метод от локалните управляващи в подмяна на заобиколно финансиране. Средствата от тези заеми нормално са употребявани за финансиране на разноски за инфраструктура. Обемът му може да е достигнал общо 65 трлн. юана (9.6 трлн. долара) доникъде на 2022 година, съгласно скорошно изследване оценка на анализатори от Mars Macro, компания за стопански проучвания, основана в Хунан.

Това е с 20% над оценката, направена от Goldman Sachs през 2021 година и би било еквивалентно на повече от половината от Брутният вътрешен продукт на Китай. Като цяло китайският държавен дълг в този момент е равностоен на 102% от размера на стопанската система.

Въпреки внушителния размер, съотношението на дълга към момента е по-ниско от това на Съединени американски щати, което сега е към 122%. Китай обаче прави всичко допустимо да настигне главния си съперник – дългът на втората по величина стопанска система е повишен със зашеметяваща скорост, удвоявайки се от 2016 година насам.
Финансовите опасности
Вече има признаци, че локалните управляващи имат проблеми с погасяването на отговорностите си. В началото на януари изпаднала в усложнение държавна компания в югозападната провинция Гуейджоу, виновна за построяването на инфраструктурни планове, разгласи, че нейните кредитори са ѝ дали спомагателни 20 години за погашение на заеми на стойност 2.3 милиарда $. Предоговарянето на заеми с толкоз дълъг интервал от време е извънредно рядко в Китай.

Според анализатори казусът алармира, че локалните управляващи са подложени на сериозен финансов напън тази година и това може да съставлява сериозна опасност за финансовата система на Китай, изключително за дребните районни банки.

„ След като стартират неизпълненията, те могат бързо да се трансфорат в голяма „ снежна топка “, пишат Алън Фенг и Логан Райт, китайски анализатори в Rhodium Group, в проучвателен отчет предходната седмица.

В резултат на това съществува забележителен риск от финансово заразяване. По-малките търговски банки са изключително уязвими заради тяхната дълбока връзка с локалните управляващи “, споделиха те.

Дори висшите публични лица в страната признаха, че една от най-големите закани за финансовата непоклатимост през 2023 година е „ скритият дълг “ на локалните държавни управления, който е непрогледен, голям и сложен за следене.
Дилемата
Засега централното държавно управление в Пекин алармира, че няма да се притече на помощ.

Ако това е вашето бебе, би трябвало да се грижите за него сами. Централното държавно управление няма да ви избави “, предизвести Министерството на финансите в изказване по-рано този месец, ориентирано към локалните управляващи.

Но може да се наложи Пекин да разреши на провинциите да заемат повече, защото стопанската система на Китай е в тежка обстановка и Брутният вътрешен продукт набъбна единствено с 3% предходната година, което е вторият най-слаб напредък от 46 години насам.

Преди това държавното управление прибягваше до остарялата игра за поощряване на локалните управляващи, с цел да подтиква растежа. През декември инфраструктурният подтик оказа помощ за стимулиране на икономическата интензивност, което докара до признаци на стабилизиране на стопанската система.

През януари Bloomberg заяви, че китайските управляващи обмислят рекордна квота за специфични локални държавни облигации тази година.

Засега наподобява, че Си Дзинпин мощно се нуждае от бързо възобновяване на стопанската система и е избрал да отсрочи казуса с дълга за по-късно “, сподели Адам Лиу, помощник в Националния университет на Сингапур.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКитай китайска стопанска система Си Дзинпин Коронавирус блокади covid локални управляващи бюджет ПоследниНай-четениБюджет и финанси 40 „ Перфектна стихия “: Китай навлиза в дългова буря Компании 1224 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Бюджет и финанси 4142 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Енергетика 316 Газът за февруари поевтинява с 31% Инфраструктура 404 „ За да не се губи движение “: Кабинетът дава 776 млн. лева за ремонт и строителство на пътища Финанси 324 Банките в България завоюваха рекордните 2.1 милиарда лева през 2022 година Личности 160 Гаутам Адани към този момент не е най-богатият в Азия Бюджет и финанси 212 Раздутите разноски свиха януарския бюджетен остатък Индустрии 408 Военната машина на Путин избавя съветската промишленост Политика 1640 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Компании 15662 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Накратко 13926 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Бюджет и финанси 5464 Германия даде знак, че навлиза в криза Телекомуникации 5284 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Индустрии 4547 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 4142 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Енергетика 3425 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3176 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 2630 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Бюджет и финанси 2090 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Всички новини13:31 Бюджет и финанси 40 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от среднатаОще от Бюджет и финансиВиж всичкиПредизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от среднатаРаздутите разноски свиха януарския бюджетен излишъкКак България да настигне междинните европейски приходи за 15 години„ По-бедна и изостанала “: Как Брекзит повлия на английската стопанска система? Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразование Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР