Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на

...
Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на
Коментари Харесай

България загуби арбитраж за 61 млн. евро от ВЕИ инвеститор

Трибуналът на Международния център за споразумяване на капиталовите разногласия на Световната банка (ICSID) е открил, че България е нарушила Договора за енергийната харта (ДЕХ), и е присъдил над 61 млн. евро плюс лихви и разходи в интерес на ищеца - записаната в Малта ACF Renewable Energy Limited, която през 2012 година стана притежател на фотоволтаичния парк край село Караджалово. Това оповестява профилираното издание.

Това е първи изгубен арбитраж за България, откакто против страната бяха през последното десетилетие, в това число от CEZ, EVN и Energo-pro..
Какво е решението на съда
Решението на ICSID е постановено на от арбитражен съд в състав Бруно Сима (председател), Оскар Гарибалди (назначен от ищеца) и Пиер Майер (назначен от ответника).

" На 20 декември 2019 година трибуналът издаде решение по отношение на компетентността, като явно отхвърли някои от предварителните възражения, повдигнати от ответника. IAReporter схваща, че спомагателни предварителни възражения са били присъединени към съществото на разногласието, защото в решението трибуналът е отказал подготвеност по член 21 от ДЕХ във връзка с някои искове, свързани с данъчни ограничения. Трибуналът удостовери компетентността си във връзка с други искания, предявени от вложителя, и в последна сметка заключи, че държанието на страната, оспорено от ACF, съставлява нарушаване на ДЕХ от страна на България ", написа още в обявата.
Реклама
Вследствие на това арбитрите осъждат страната да заплати 61.04 млн. евро обезщетение на вложителя плюс рента преди и след присъждането на компенсацията в размер на 12-месечния EURIBOR плюс 2%, която да се начислява годишно.

България е наказана също по този начин да възвърне на ACF почти 5.5 млн. $ за правосъдни разноски и разходи, както и над 480 хиляди $ за разноските по арбитража. Компанията бе подпомагана в арбитража от CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang в София, както и от King & Spalding във Вашингтон и Париж. Адвокатите на България пък бяха White&Case Washington D.C. дружно с " Томов и Томов " в София.
За какво беше делото
Претенциите на ACF Renewable Energy са резултат от серията законодателни промени след 2013 година, които бяха направени в опит да се балансира енергийният пазар след всеобщото създаване на възобновими мощности и внезапният скок на цените на тока тогава, довел до рухването на първото държавно управление на ГЕРБ и Бойко Борисов.

През 2014 година бяха въведени законови ограничавания за количеството електрическа енергия, което се изкупува по преференциални цени, а през 2015 година бе въведена и месечна вноска във фонд " Сигурност на електроенергийната система " в размер на 5% от приходите от продадената електрическа сила. Година по-късно бе увеличена и таксата за достъп до електропреносната мрежа.
Реклама
Към оня миг " Аква пауър " продава 95% от създадената електрическа сила на Националната електрическа компания по силата на 20-годишен контракт, който е подписан през юни 2012 година и подсигурява цена на изкупуване 485.6 лева за мВтч. С новите тежести обаче бизнес проектът се трансформира.

В същото състояние са още десетки вложители във ВЕИ от оня интервал, като всички те сега имат така наречен контракти за награди и продават силата си на борсата.
Соларният парк в Караджалово
До преди няколко години фотоволтаичната централа край Караджалово беше най-голямата в страната с конфигурирана мощ малко над 60 мВт.

Тя беше построена през 2012 година от американската Sun Edison за да бъде продадена след присъединението й към мрежата. Само няколко месеца по-късно слънчевият парк стана благосъстоятелност на саудитската енергийна компания ACWA Power и два фонда за дялови вложения - турския Crescent Capital и щатския First Reserve, които го. Година по-късно българското сдружение " ЗБЕ партнерс " беше преименувано на " Аква пауър Си Еф Карад Пи Ви парк ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР