Триъгълникът на здравето служи като графика за измерване на психическото,

...
Триъгълникът на здравето служи като графика за измерване на психическото,
Коментари Харесай

Триъгълникът на здравето или как да направим животът си по-добър

Триъгълникът на здравето служи като графика за премерване на психическото, физическото и общественото здраве на индивида. Първоначално основан като учебен  проект в Аляска през 1997 година, триъгълникът на здравето е приспособен от Световната здравна организация (СЗО), която дефинира здравето като „ положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие, а не просто неналичието на болест или кусур. " Поддържането на баланс и в трите области е от значително значение за здравословния метод на живот.

Защо трите съставния елемент имат значение? Здравето е освен това от това да сте задоволително здрави, с цел да вдигате тежести или да се храните здравословно. Истинското здраве обгръща и трите аспекта - физическо здраве, психическо здраве и обществено здраве. Вземането на решения за това какво ядете, по какъв начин и какъв брой се движите  и с кого прекарвате времето си, въздейства върху риска от заболяване и здравето ви като цяло.

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Sanul Corrielus (@drsuaveconcierge)

Физическо здраве

Физическото здраве включва всичко, обвързвано с вашето тяло, в това число извършения, това, което ядете, използването на лекарства и алкохол, тежестта ви и приема на вода. Воденето на деен метод на живот е един от методите да осигурите физическото си здраве, само че това не е единственият.

Движение

Американската сърдечна асоциация (AHA) предлага на възрастните да отделят най-малко 150 минути (два часа и половина)  за умерени до енергични аеробни извършения всяка седмица. Тази сума постоянно се разделя на 30-минутни сесии за пет дни и може да включва всичко - от разходка към блока до интензивна кардио подготовка. Aсоциацията също  предлага включването на силови подготвителни действия най-малко два пъти седмично.

Физическата интензивност въздейства на доста, да не кажем на всички - от вътрешните системи на тялото, които работят дружно, с цел да ви поддържат здрави и щастливи. Всички тези системи са свързани по комплицирани способи, само че като цяло физическата интензивност е основна за подпомагането на тези системи да действат в естетика. Упражненията усъвършенстват здравето на мускулите и костите, може да усилят гъвкавостта, да предотвратят хронични болести, да подобрят имунната ви система и даже да подобрят половия ви живот.

Доказано е също, че упражненията имат доста влияние върху психологичното здраве. Изследванията са открили, че упражненията могат да покачат равнищата на серотонин, като оказват помощ на мозъка ви да контролира по-добре настроението и апетита. Той също по този начин провокира освобождението на ендорфини, естествени хормони, създадени в мозъка, които предизвикват възприятието на благополучие и благоденствие.



Хранене и банкет на вода

Това, което влагаме в тялото си, е един от най-важните аспекти на физическото здраве. Това, което избираме да ядем, може да повлияе освен на физическото ни здраве, само че и на психическото ни благоденствие. СЗО удостоверява, че храненето играе сериозна роля за нашето здраве и положителното хранене води до по-силна имунна система, по-нисък риск от развиване на диабет и сърдечно-съдови болести и по-дълъг живот.

Храната постоянно играе изключително значима роля в обществените среди. Социалният аспект на храненето е също толкоз значим, колкото и това, което ядем, когато става въпрос за облекчаване на главните ни хранителни потребности.

Телата ни са 60% вода и разчитат на подобаваща ежедневна хидратация, с цел да поддържат вярното действие. Дехидратацията може да аргументи главоболие, наддаване на тегло, отмалялост, суха кожа и световъртеж; само че неприятният банкет на вода не ни визира единствено физически. Проучванията демонстрират връзка сред дехидратацията и възприятието на меланхолия, комплициране и тревога.



Има и още....
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР