Три снимки, заснети по време на снощното облитане на Меркурий

...
Три снимки, заснети по време на снощното облитане на Меркурий
Коментари Харесай

УСПЕХ и СНИМКИ: Мисия БепиКоломбо посети Меркурий!

Три фотоси, снимани по време на снощното облитане на Меркурий от “БепиКоломбо ”. Photo credit: ESA/JAXA

Мисията на ЕКА и Япония “БепиКоломбо ” посети през вчерашния ден Меркурий, като прелетя на 236 километра от повърхността на планетата. Всичко мина сполучливо, а през днешния ден фотосите бяха наред свалени на Земята. Три от тях са към този момент оповестени.

Важно е да се подчертае, че фотографиите са фотографирани чрез специфична черно-бяла камера, която е друга от главната (научна) камера на задачата. Научната камера е скрита и понастоящем не може да се употребява – това ще стане чак през 2025 година, когато “БепиКоломбо ” влезе в орбита към Меркурий и се раздели на европейски и японски модул.

Предварителните сближения с планетата (днешното бе трето) се организират за смяна на скоростта и курса на задачата с допустимо минимален разход на гориво. Меркурий е доста сложна планета за постигане. Тъй като тя е най-близо до Слънцето, всеки един галактически транспортен съд, който приближава звездата ни, развива висока скорост – прекомерно висока, че да спре елементарно в околомеркурианското пространство. Може да звучи парадоксално, само че е реалност – въпреки че Меркурий е относително близо до Земята, приблизително на 77 милиона километра от нашата планета, по-трудно е да пратиш до него задача, в сравнение с да изстреляш уред отвън Слънчевата система!

Допреди “БепиКоломбо ” планетата Меркурий е била посещавана единствено от две галактически задачи, и двете американски – “Маринър 10 ”, която прелетя край Меркурий два пъти през 1974 година и един път през 1975 година, и “Месинджър ”, която работеше в орбита към планетата в интервала сред 2011 и 2015 година.

Четвъртото прехвръкване ще е реалност през септември 2024 година, само че до неговото реализиране има съществени провокации. В началото на август ще стартират маневри с йонните мотори на “БепиКоломбо ”, които в допълнение ще забавят скоростта.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР