Три сестри убиха баща си, 14-годишно момиче умря от глад,

...
Три сестри убиха баща си, 14-годишно момиче умря от глад,
Коментари Харесай

За домашното насилие в Русия - с познато звучене и на български

Три сестри убиха татко си, 14-годишно момиче умря от апетит, татко умъртви децата си... Съседите описват постфактум, че са чували заканите на бащата и са виждали, че момиченцето е недохранено, знаели са, че бащата е несъответстващ и даже са слушали по какъв начин убива децата си, само че описват в този момент, тогава са мълчали. Така стартира материалът на съветското издание ТОК за домашното принуждение в Русия и всичко звучи до болежка познато и у нас.
Добре е да се разбере, че жертвата на домашно принуждение съвсем в никакъв случай няма да потърси помощ сама. 60% от хората, попаднали в сходна обстановка в Русия, не се обръщат към полицията. 80% от обърналите се към полицията не са удовлетворени от оказаната помощ .
В Русия от 2017 година насам за домашно принуждение се ползват административни санкции - поради смяна в Руския углавен кодекс. Адвокатите разясняват, че след смяната в законодателтството в Русия потърпевшият самичък би трябвало да потвърждава контузиите си и да събира доказателства. Естествено, когато си в потиснато положение и без юридическо обучение, е доста мъчно да се оправиш самичък, разясняват специалистите.
" Като я бие за какво стои там? Да си тръгне! "
Психологът Татяна Орлова изяснява за какво това не е толкоз елементарно: " Това е капан. В множеството случаи жертвата сама е избрала колегата си и усеща виновност, че с него самия или с нея нещо не е наред. Второ, тя се надява, че насилникът ще се промени и тя ще се оправи със обстановката ".
" Децата са си техни, ще ги възпитават, както сметнат за добре. "
Психолозите поучават - когато знаете, че родител упражнява принуждение над детето си, да подадете сигнал. Едно недоволство е по-добре от нищо.
" Това не е моя работа, а работа на полицията. "
Полицията и съдът са представители на обществото, в което сходни неща се смятат за естествени. Преди мъжът на Маргарита Грачова да отсече китките ѝ в гората (бел. ред. - казусът е повече от ужасяващ), тя към този момент е била при участъковия и му е казвала, че мъжът ѝ я е карал в гората и я е заплашвал. Участъковият е провел " обяснителна сказка ". Той има опцията да помогне и опцията да пренебрегва... Така е, до момента в който множеството хора споделят: " Това не е мой проблем, не ме занимавайте, имам си задоволително проблеми ".
Докато отношението на множеството е такова, ето какво може да извършите, в случай че сте жертва на домашно принуждение. Важно е да разбирате какво може да извършите в случай че сте жертва на домашно принуждение.
1 . Да осъзнаете, че вие не сте отговорни за това.
2 . Да се свържете с спешен център, където психолози и специалисти ще ви подскажат по какъв начин да действате и ще ви окажат юридическа помощ.
3 . Задължително регистрирайте последствията от насилието и се обърнете в полиция.
Домашното принуждение не е проблем на едно семейство, това е обществен проблем, който касае всекиго в обществото . Ако до момента не ви се е случвало сходно нещо, това не значи, че няма да засегне някой от вашите близки, деца, внуци и така нататък
Ако някой бие, наскърбява, унижава жена, дете или другиго, не подминавайте със затворени очи и уши. Сигнализирайте в полицията, в профилираните центрове, дайте публичност на случая. Именно цялостното ни равнодушие развързва ръцете на тези морални изроди . Те не се опасяват от нищо, усещат се безнаказани, заплашват, присмиват се, насочват оръжие, държат в боязън дома си, целия регион... Крайно време е да се осъзнае, че това не е техен фамилен проблем, а наш, общ, човешки и не ни е все едно !
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР