Три решения, взети на двудневната среща на министрите от страните-членки

...
Три решения, взети на двудневната среща на министрите от страните-членки
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Страната ни трябва да засили производството и да попълни оръжейните си запаси

Три решения, взети на двудневната среща на министрите от страните-членки на НАТО, засягат директно страната ни. Това изясни в предаването „ Твоят ден ” някогашният боен министър Ангел Найденов.

„ Първото е за възстановяване на координацията и дълготрайното обмисляне и взаимното придобиване на военно съоръжение. Част от тази самодейност е и основаването на противовъздушната защита – „ Железен купол ”, изясни Найденов.

„ Второто решение е за попълване на оръжейните ресурси на всяка страна-членка на НАТО. България ще би трябвало да ускори производството си и да попълни запасите в складовете на българската войска ”, изясни Найденов.
По думите му България ще би трябвало да откри своето място в производството на тези системи, които ще обезпечат противовъздушната и противоракетната защита на страните от Алианса.

„ Третото решение е за увеличение на разноските за защита. Това попада в проектите на страните членки от 2014 година ”, напомни някогашният боен министър. И изясни, че става въпрос за 2% от Брутният вътрешен продукт. България обаче ще извърши това чак през 2024 година В момента единствено 11 страни-членки покриват това условие.

„ Предстоят ни големи разноски ”, сподели Найденов. И уточни да вземем за пример средствата за втората партида F16, или реализацията на плана за новите бронирани машини.

„ В тези 13 предпочитани плана, създадени от настоящето управление на МО, попада и закупуването на нови Противовъздушна отбрана системи ”, изясни Найденов.

Той напомни, че страната ни има добре развити предприятия във военната промишленост за произвеждане на муниции, стрелково въоръжение, сглобяване и произвеждане на част от системите, нужни за профилирани бойни машини.

Ангел Найденов разяснява и взривяването на Кримския мост.

„ Липсват каквито и да е доказателства за съпричастност на България или български служби към гърмежа на моста. Липсват смислени потвърждения за прекосяването на контейнера с гърмежа през българска територия. Очевидно българските управляващи реагираха бързо и съответно. Оттук нататък без каквито и да е солидни доказателства, не виждам причина България да търси трескаво отговори на всичко, което се появява като пропагандни тези в съветските медии ”, сподели Найденов.

Относно последвалите удари против Украйна: Найденов сподели: „ Очевидно Русия се нуждаеше от проява на брутална мощ предвид на неуспехите, които търпеше последните седмици. Беше изработен опит да се оправдава съветското министерство на защитата поради на мощното напрежение след отстъплението от района на Лиман ”, сподели Найденов. „ Вероятно се търсеше някакво съвпадане на масираните удари с встъпването на служба на военачалник Суровикин ”, разяснява още Ангела Найденов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР