Три прогнозни сценария за развитието на ситуацията в местната икономика

...
Три прогнозни сценария за развитието на ситуацията в местната икономика
Коментари Харесай

Може ли Русия да влияе на световната икономика?

Три планирани сюжета за развиването на обстановката в локалната стопанска система до 2026 година са посочени от Банката на Русия в нов програмен документ.

Проектът „ Основни насоки на паричната политика за 2024 година и интервала 2025 и 2026 година “ беше показан на конференция от Алексей Заботкин, заместник-председател на Централната банка на Руската федерация.

Според ръководителите на финансовата система на страната може да има три пътя, по които ще се движи съветската стопанска система: „ Основен “, „ Повишена фрагментация “ и „ Риск “.

Базов ” сюжет на икономическо развиване

Този сюжет допуска, че салдото на международната стопанска система ще остане почти същият, какъвто е в този момент. При него, счита Заботкин, централните банки на стопански развитите страни ще се опитат да върнат инфлацията към авансово плануваните равнища и „ ще следват строга парична политика за дълго време “.

Според него сходна линия " ще докара до закъснение на световния стопански напредък, което ще ограничи покачването на цените на множеството пазари на първични материали ".

Икономиката на РФ при този сюжет ще се трансформира, през 2026 година ще се върне към уравновесен напредък на равнище 1,5-2,5% на година, инфлацията ще доближи допустимите за управлението на ЦБ 4% в края на 2024 година (тази година се чака да бъде в границите на 5-6,5%), а основната рента през 2026 година би трябвало да се върне към стойности от 5,5-6,5% годишно.

Сценарий „ Усилена фрагментация “

Той допуска спомагателна деглобализация на международната стопанска система, основаване на районни блокове в света. В ЦБ считат, че този развой стартира в света през 2018-2019 години и през 2022 година се ускори след увеличение на геополитическите напрежения.

Според Заботкин, този вид ще има отрицателно влияние върху международната търговия, растежът на международната стопанска система ще бъде затормозен, цените на световите пазари ще стартират да падат.

Цените на съветските износни артикули ще се понижат също, което ще докара до понижаване на приходите в бюджета на РФ, и икономическият напредък на страната ще забави.

Рисков “ сюжет за развиване на стопанската система

При „ рисковия “ вид стопанската система в света, нагледно казано, ще се разпадне. Това ще се случи, в случай че международните централни банки не съумеят да се оправят с инфлацията и е належащо доста нарастване на лихвените проценти.

Светът чака рецесия, сходна на тази от 2007-2008 година, анти-руските наказания ще се засилят, международното търсене ще падне, както и цените на петрола. Инфлацията в Россия може да доближи до 11-13% през 2024 година

И по този начин, какво стои зад валутния безпорядък в страната? Подходящо е да си напомним недавната обява на икономиста, депутата от Държавната дума Михаил Делягин:

" Реалната картина на ръководство на валутния пазар е доста по-разнообразна, само че правилото е явен: валутният курс на рублата изцяло се дефинира от страната. "

Тя, несъмнено, стремително отхвърля това - за какво да признава своята отговорност, когато може да я отхвърля, като демонстрира към хипотетичната не забележима ръка на пазара?

Освен това: като управлява изцяло процеса на установяване на курса, властта подрива курса на рублата точно тази година. Не предходната, когато нейното ниско равнище представляваше опасност за бюджета и подкопаваше оставащия не-въглероден експорт, - а точно тази, когато тя беше на задоволително и комфортно равнище за стопанската система.

Единствената догадка, учредена на догатката за рационалното ръководство на социално-икономическата сфера на Русия от либералите, се концентрира върху активизацията на съветската индустрия, в това число гражданска.

Това сътвори за либералите опасност от появяването на значими капиталови вероятности и, надлежно, похищение на финансовите запаси от спекулативния бранш, където те генерират облаги за финансовите спекуланти.

Според икономиста Андрей Бунич, показаните прогнози нямат каквото и да е главно значение.

Там няма оценка на това какво в действителност ни чака, а има преразказ на безсмислени диалози. Всичко разказано е просто реакция към някои събития, някакво патологично разбиране на действителността.

Сякаш самата Русия, като индивид на международната политика и стопанска система, въобще не съществува. Не е ясно дали Русия преследва някакви цели, без значение от това, което ще се случва? Трябва да имаме някаква стратегия за развиване, въз основа на която ще взимаме решения.

«СП»: Но това, което се случва в света, има значение за нас...

— Разбира се, има. Но би трябвало да бъдем индивид, който също по този начин би трябвало да въздейства на тези външни условия, да влияе върху международната стопанска система в вярната посока, да провокира политически и финансови събития.

Възможностите на Русия са по-големи, в сравнение с доста хора допускат. Западният финансов свят е доста нежен и празен, сходен на балон, който не е толкоз мъчно да се прободе, в случай че има политическа воля.

Според ръководителя на Центъра за политикоикономически проучвания на Института за ново общество Василий Колташов, оповестените сюжети демонстрираха двоякост в дейностите на финансовите водачи на страната.

— Фактът е, че на фона на тези сюжети, или нещо сходно на сюжети, беше оповестена сносно написана публикация от съветника на президента на Русия Максим Орешкин, отдадена на икономическата обстановка в страната и ситуацията на рублата. Той изложи няколко позиции не в модерния сценарен вид, а в едносъставен.

Той уточни, че съветската стопанска система е растяла през второто тримесечие на настоящата година с 4,5% от Брутният вътрешен продукт, износът пораства, международните цени на стоките се усилиха.

И като цяло през второто тримесечие се съумя да се поправят проблемите, които изглеждаха проблематични през първите три месеца на 2023 година.

На базата на това можем да чакаме приемането на ограничения за стабилизиране на валутния курс на съветската валута - рублата е прекомерно обрушила и тя ще бъде върната на предходното си равнище.

Аз допускам, че представянето на тези сюжети и публикуването на добре написаната публикация на Орешкин са връзки на една и съща верига.

Деканът на факултета по интернационалните стопански връзки във Финансов университета, който е под юрисдикцията на държавното управление на Русия, Павел Селезнев, разяснява обстоятелството, че на изключително съвещание Централната банка на Русия увеличи основната рента до 12% годишно, което е най-високото равнище след май 2022 година

Той отбелязва, че като покачва основната рента, Централната банка прави заемите по-скъпи, само че в същото време усилва приходите от депозити за цялата банкова система:

— Ако парите стават по-скъпи за банките, те покачват лихвите по заемите за крайните консуматори и по едно и също време с това покачват лихвите по депозитите на популацията, тъй като сами могат да влагат тези пари на по-висока рента в Централната банка.

Така че повишението на основната рента до 12% ще докара до повишаване на заемите и повишение на приходите от депозитите на пазара.

Това значи, че хората ще вземат по-малко заеми и ще вършат по-малко покупки, а свободните пари, вместо да ги изразходват, ще се вложат в доходоносни депозити във финансови организации.

Това ще докара до понижаване на инфлацията. Въпреки това, въпреки това, заради липса на търсене съветската стопанска система ще се развива по-бавно от плануваното.

В същото време специалистът разясни, че в случай че приказваме за валутния курс, който би бил преференциален за развиването на родната стопанска система, той би бил в рамките 75-85 рубли за $.

„ Девалвацията на рубла би имала смисъл, в случай че имахме промишлени производства за заменяне на вноса. Въпреки това, заместването на вноса при нас единствено стартира да се развива.

Затова девалвацията на рубла, вместо да отбрани вътрешното произвеждане, ще докара единствено до повишаване на вноса за популацията и артикули за вложения, нужни за развиването на стопанската система “, акцентира Павел Селезнев.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР