По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се подготвят

...
По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се подготвят
Коментари Харесай

Хотелиер: Проблемът с липсата на персонал по морето е огромен

По Южното и Северното Черноморие хотелите у нас се приготвят да посрещнат туристи за Великденските празници.

Има ли обаче дефицит на работна ръка ?

По думите на Румен Мончев, шеф на хотел, намиращ се на първа линия в Слънчев бряг, казусът с неналичието на личен състав е доста огромен.

 Експерт по човешки запаси: По морето оферират заплата 5 хиляди лв. чисто за сезона Тази сутрин 3 мин. Експерт по човешки запаси: По морето оферират заплата 5 хиляди лв. чисто за сезона  Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято? Тази сутрин 5 мин. Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято?  Токио по-достъпен от Слънчев бряг: Какви са цените по летните ни курорти? Тази събота и неделя 3 мин. Токио по-достъпен от Слънчев бряг: Какви са цените по летните ни курорти?  На море през май: Готово ли са курортите ни? България 2 мин. На море през май: Готово ли са курортите ни?  Експерт по човешки запаси: По морето оферират заплата 5 хиляди лв. чисто за сезона Тази сутрин 3 мин. Експерт по човешки запаси: По морето оферират заплата 5 хиляди лв. чисто за сезона  Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято? Тази сутрин 5 мин. Хроничен дефицит на фрагменти: Как ще посрещат туристите на морето това лято?  Токио по-достъпен от Слънчев бряг: Какви са цените по летните ни курорти? Тази събота и неделя 3 мин. Токио по-достъпен от Слънчев бряг: Какви са цените по летните ни курорти?  На море през май: Готово ли са курортите ни? България 2 мин. На море през май: Готово ли са курортите ни?

Снимка: bTV

„ Превърнахме се в развъдник за служащи. Наложи ни се през годините да взимаме повече и повече чужденци “, акцентира той.

„ През годините работихме основно с Киргистан, в последно време работим с украинци, имаме хора от Индия, Филипини, Нигер. Но това нещо не може да ни задоволи нас, тъй като, с цел да има добър туристически артикул, би трябвало да има положително обслужване “, изясни Румен Тончев.

Според него би трябвало да се вземат незабавни ограничения, с цел да се облекчи бизнесът.

„ Трябва да се погрижат за българските сезонни служащи, които би трябвало да работят най-малко шест месеца, с цел да могат тези хора да идат на борсата, а по-късно да се върнат при нас “, сподели той.

Въпреки, че казусът с неналичието на работна ръка остава сериозен, част от хотелите ще отворят, с цел да посрещнат туристи на първи май.

Снимка: bTV

В най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг единствено няколко хотела ще отворят за Великденските празници. В множеството комплекси са резервирани най-малко 60% от леглата.

По думите на шефа на различен хотел в Слънчев бряг Стойка Терзиева по това време на годината се чакат най-вече туристи, които могат да дойдат със личен превоз, тъй като към момента са доста малко полетите от Летище Бургас.

Снимка: bTV

“Очакваме туристи и от Румъния. Традиционно имаме гръцки туристи, които обичат да посрещат тук празника, които преглеждат нашите исторически места и забележителностите, църквите и манастирите в региона “, изясни тя.

Цената за нощувка по това време от годината излиза приблизително по 120 лв. на човек с включена услуга ол инклузив, разясняват от сектора. По предпочитание туристите могат да заплатят в допълнение за празничен великденски обяд или вечеря, само че варианти за ресторант в региона към момента няма.

„ Няма традиция да отварят заведенията към хотелите рано. Затова ние имаме едно предложение за изменение в Закона за туризма - особено за курортите с национално значение, да може заведенията към хотелите да бъдат задължени да отварят, най-малко процентно от тях да отварят тогава, когато се отварят хотелите, тъй като това оформя общия имидж на курорта.  А не по-късно хотелът да носи негативи поради това че заведенията в близост не са отворени и туристите остават недоволни “, добави Стойка.

Снимка: bTV

Магазините за облекла и сувенири, които се намират наоколо до работещите хотели обаче се приготвят да отворят.

„ Няма туристи към момента, само че се надяваме че ще има. По принцип сезоните по този начин става, че с вяра ги чакаме да бъдат по-силни, а то се оказва, че стават по-кратки и няма такова качество на туристите, както преди години е имало “, споделя търговецът Стефан Кацаров.

Снимка: bTV

Въпреки резервациите за Великденските празници, чадъри и шезлонги по плажните линии няма да има. Най-вече поради изменчивото време. Те ще бъдат обичайно сложени на първи юни и ще бъдат с до 10% по-скъпи, поради растящите разноски и инфлацията.

Според концесионерът Николай макар топлото време, хората не трябва да се изкушават да влизат във водата.

Снимка: bTV

„ Водата към момента е доста студена и тази внезапна граница сред температурата на водата и на въздуха за хора със сърдечносъдови проблеми е много рискова “, изясни той.

Хотелите по Северното Черноморие също са подготвени за Великденските празници.

" Всички, които отварят споделиха, че са си продали на 100% пакетите, които продават. Те се събират и доста почивни дни. Така че се чакат едни прилични доходи за туризма тук ", акцентира Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Снимка: bTV

Около 75% от предстоящите за празниците туристи по северното Черноморие ще бъдат от Румъния, а останалите от нашата страна.

По думите на шефът на хотел Павлин Косев туристите избират най-вече ваканционните хотели, тъй като те дават и спа центрове.

Снимка: bTV

" Освен разходката край морето и прекарването, което Варна може да сервира, СПА центровете са също извънредно атрактивни за тях ", добави Павлин.

За празника доста българи ще пътуват и в прилежащите страни. Според туроператори, дестинациите Турция и Гърция към този момент са разпродадени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР