Три подаръка за учителите остави бившият просветен министър акад. Николай

...
Три подаръка за учителите остави бившият просветен министър акад. Николай
Коментари Харесай

Денков с три подаръка за учителите. Какво им завеща?

Три подаръка за учителите остави някогашният образован министър акад. Николай Денков. Те са по-високи заплати, цялостна деполитизация и правила за избор на шефовете.

Досега нямаше никаква разпоредба и разпоредбите за избор на шефове на учебни заведения бяха неразбираеми. Те в никакъв случай не са били обсъждани обществено, в никакъв случай не са били подлагани на такова разискване, на каквото е нашата разпоредба,  каза Денков в изявление за Българска национална телевизия във връзка замразяването на състезанията за шефове в над 400 учебни заведения в страната.

За първи път сложихме за обществено разискване разпоредба, която мина съответната процедура. Тя има своите критици, част от които са мощно политически стимулирани, само че също по този начин има и своите поддръжници, тъй като напълно обикновено е за длъжността на един шеф да има условия за визия по какъв начин ще се развива учебното заведение, да има условия за лидерски умения и сходни условия се правят оценка общоприетоо, когато се търсят хора за сходни позиции, означи още той.

По думите му системата е извънредно тежко политизирана през последните 4 години точно с досегашните правила.

С измененията в закона забранихме всякаква политическа и партийна активност в нашата система. Това значи, че " изпращането на рейсове, изпращането на служебни имейли да гласоподават за един или за различен - необятна процедура до предходната година, сега е безусловно неразрешено. Ако един шеф, в случай че един шеф на Регионално ръководство си разреши да направи такова нещо през днешния ден, той може да бъде уволнен въз основата на тези промени в закона ", добави още Николай Денков.

Поясни, че шефовете на учебни заведения могат да вземат участие в изборите. Това е тяхно гражданско право. Но излизат в отпуска и в същото време могат да бъдат в акция, могат да бъдат определени.

Временно изпълняващи на длъжността постоянно е имало в учебната система. Истинският проблем е неяснотата, само че това по никакъв метод няма да затрудни подготовката на образователната година. Конкурсите се афишират в този момент - в най-подходящото време, защото към този момент са приключили изпитите от едната образователна година, би трябвало да се приготви идната, в междинния интервал се организират състезанията, сподели някогашният министър на образованието.

Коментира и заплатите в учебната система, като сподели, че сега заплатите на учителите са мотивиращи и има доста претенденти за оповестените места. " През тази година на два пъти увеличихме заплатите на учителите. От 1 септември началната заплата за преподавател е 1486 лева Средната е 2032 лева Изрази убеденост, че всеки идващ ще продължи да поддържа това равнище на заплатите, с цел да могат да бъдат подбрани най-хубавите претенденти. "

Относно недоволството във ВУЗ-овете, че нямат пари да обезпечат нарастването на заплатите на преподавателите, изясни, че заплатите на асистентите е постановено да са 1500 лева Увери, че парите за тези нараствания са обезпечени до края на годината с актуализацията на бюджета. Парите са преведени във висшите учебни заведения.

" Висшите учебни заведения, които имат проблеми, получават десетки, дори до 100 пъти по-малко, в сравнение с други висши учебни заведения получават, тъй като не обезпечават съответното качество и имат по-малък брой преподаватели. "

Николай Денков уточни още, че Здравното министерство ще реши дали тази образователна година децата ще бъдат тествани. Вариантите на вируса сега обаче не допускат затваряне на учебните заведения.

В програмата на " Продължаваме промяната " е заложено обезпечаването на безвъзмездни учебници за идната година за 12. клас. Изрази вяра партията да завоюва доверието на хората, с цел да може да осъществя политиките, които е почнала да организира. Образованието, опазването на здравето, обществената система са стълбове и " Продължаваме промяната " сподели, че може да работи тези стълбове да се развиват по верния метод, сподели в умозаключение той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР