Тревожното разстройство е гласът в главата ти, който казва нещо

...
Тревожното разстройство е гласът в главата ти, който казва нещо
Коментари Харесай

15 сигнала, че си интроверт с високо-функционална тревожност

Тревожното разстройство е гласът в главата ти, който споделя „ нещо неприятно ще се случи “. Това е, което те държи безсънен в 2 часа през нощта, мислейки за нещо неприятно, което ти се е случило преди 5 години.

Не всички интроверти имат обезпокоително разстройство, а и екстровертите и амбивертите също могат да страдат от него. Нека сме наясно, че интровертност и обезпокоително разстройство не е едно и също нещо.

Интровертността е желание за спокойна, минимално стимулираща околна среда, до момента в който тревожното разстройство е термин, описващ положение на несъразмерен боязън, паника и раздразнителност.

За доста интроверти обаче тревожното разстройство е част от живота. И тревожното разстройство е по-често срещано при интровертите, в сравнение с при екстровертите.

Понякога тревожното разстройство е явно (паник – офанзиви и потни длани), само че не постоянно е по този начин. Много хора живеят със скрита форма на обезпокоително разстройство, наречена високофункционална тревога.

Отвън наподобява, че имат всичко. Може да водят доста сполучлив живот. Никой не може да каже при взор извън, че те са водени от страха. Понякога даже самите те не го осъзнават.

Въпреки че не е публична диагноза, високофункционалната тревога е нещо, с което се разпознават доста хора. Състоянието е тясно обвързвано с общото обезпокоително разстройство, което визира близо 7 милиона души в Съединени американски щати, като е по-вероятно от него да страдат дами, в сравнение с мъже.

Ето 15 общи признака на високо-функционалната тревога

1. Винаги си квалифициран

Мозъкът ти постоянно скача на допустимо най-лошия сюжет в която и да било обстановка. В резултат на това се постанова да прекаляваш с подготовката. Например взимаш долни дрехи и гримове както в куфара, по този начин и в ръчния багаж, просто за всеки случай, в случай че да вземем за пример самолетната компания загуби куфара…

Хората гледат на теб като на човек, на който може да се разчита, а твоята подготовка неведнъж влиза в приложимост. Малко хора обаче (ако въобще някой) знаят, че твоят „ подготвеност за всичко “ нрав произтича от тревогата.

2. Отвътре може да се побъркваш, само че това по никакъв метод не проличава извън

Интересно, само че доста хора с високофункционална тревога въобще не разкриват какъв брой нервни са в реалност, което е друга причина за това тази форма на разстройство за остава скрита. Просто умееш доста добре да разделяш и прикриваш страстите си.

3. Виждаш света по фундаментално друг метод

Тревогата не е „ единствено в главата ти “. Изследователи от Научния Институт Вайцман настояват, че тревожните хора виждат света по друг метод от тези, които не са тревожни. В проучването тревожните са били по-малко способни да създадат разликата сред безвредни тласъци и такива, които по-рано са били асоциирани със опасност. С други думи тревожните хора са склонни да генерализират прекалено прочувствени прекарвания, даже те да не съставляват опасност.

4. Непрекъснато усещаш потребност да правиш нещо

Което може да бъде същински проблем, в случай че си интроверт, който се нуждае от време за презареждане. Това не значи, че непрестанно би трябвало да се включваш в някакви обществени събития, само че може да имаш настойчив подтик да правиш неща, да си на върха на нещата. Да си ангажиран те разсейва от паниките и ти дава възприятие за надзор.

5. Отвън си доста сполучлив

Ориентиран към достиженията, проведен, с внимание към всеки подробност и самодеен в планирането на всички благоприятни условия, може да си образец за триумфа. Проблемът е, че в никакъв случай не е задоволително. Винаги усещаш, че би трябвало да правиш още.

6. Страхуваш се да не разочароваш другите

Може да си човек, който търси утвърждението на другите. Толкова те е боязън да не разочароваш близките, че се стремиш да направиш всички щастливи, даже това да значи да жертваш личните си потребности.

7. Разговаряш нервно

Въпреки че си интроверт, който избира спокойствието и уединението, поддържаш диалога от раздразнителност. По тази причина от време на време те вземат за екстроверт.

8. Изградил си живота си към отбягването

Свил си своя свят, с цел да избегнеш несъразмерен товар. Придържаш се към рутината и познатите прекарвания, които ти носят чувство за комфорт и надзор. Избягваш интензивни прочувствени прекарвания като пътешестване, обществени събития, спор или всяко друго нещо, което може да отключи твоята тревога.

9. Имаш податливост към прекалено мислене

Често вътрешния ти глас ти приказва отрицателно, непрестанно преиграваш неточности от предишното в главата си, луташ се из страшни сюжети от вида „ ами какво в случай че “ и не си в положение да се насладиш на момента, тъй като очакваш най-лошото. Мозъкът ти се състезава, а ти не можеш да го спреш.

10. Ти си перфекционист

Опитваш се да успокоиш паниките си като си съвършен в работата или на външен тип. Това може да донесе позитивен резултат, само че си има цена. Може да имаш нрав от вида „ всичко или нищо “. ( Ако не съм най-хубавия, значи съм най-лошия .) Може да имаш нереалистични упования към себе си и пагубен боязън да не се провалиш.

11. Имаш някакви болки, повтарящи се нездравословни привички или тикове

Според психолозите, твоята непрекъсната тревога може да се отрази на тялото ти физически под формата на постоянно мускулно напрежение или болки. По същия метод може неумишлено да чоплиш кожата към ноктите си, да тупкаш с крайник, да си чешеш скалпа или други повтарящи се неща, които изкарват нервната сила на открито, даже да наподобява по различен метод.

12. Изморен си от самото начало

Съзнанието ти непрестанно е в придвижване, имаш проблем със заспиването или със съня като цяло. Дори да спиш добре, се чувстваш изтощен през целия ден, просто тъй като е пъклен изтощително да носиш непрекъснато толкоз високо равнище на тревога и безпокойствие.

13. Стряскаш се елементарно

Това е по този начин, тъй като нервната ти система е в режим на свръхнатоварване. Затръшната врата, сирена на кола за спешна помощ или други непредвидени звуци могат да те накарат да дисбалансират.

14. Лесно се дразниш и стресираш

Ти живееш в някакво равнище на стрес от самото начало, тъй че дребни проблеми или най-леки външни дразнители са в положение да ти „ скъсат “ нервите.

15. Не можеш „ просто да спреш “

Тревожното разстройство не е нещо, което да можеш да спреш. Според някои учени, тревожните хора имат разлики в мозъка – те не могат да управляват нервните си реакции, заради фундаментални мозъчни разлики. Има обаче доста способи да се справяш с тревогата и да я редуцираш сензитивно.

Оригиналната публикация е оповестена в PsychologyToday.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР