Тревожността е особено емоционално и психично състояние, което не е

...
Тревожността е особено емоционално и психично състояние, което не е
Коментари Харесай

Храни, които ни помагат при тревожност


Тревожността е изключително прочувствено и психологично положение, което не е за подценяване. За да се оправим с тревогата, се постанова да работим върху себе си и/или променим факторите, които го подготвят. Изисква се безусловно цялостна смяна на ежедневните привички и проверка на личния мироглед. Освен техниките, които могат сполучливо да ни оказват помощ при тревогата, можем да помогнем на организма в оправянето със напрежението . Тези храни доставят и потребни нутриенти за действието на мозъчните зони, от които зависи персоналното ни вътрешно балансиране.

Ето някои храни, които се сочат от специалисти и могат да ни бъдат от изгода:

Селенът е един от най-ценните антиоксиданти, които предотвратяват клетъчното увреждане и възпалителните процеси в организма. Сочен е като нужен при положения като тревога, промени в настроението, при съществуване на проблеми с щитовидната жлеза, като се изключи че като цяло има антиканцерогенно деяние. Богати на селен са бразилските орехи, само че добър негов източник са също по този начин и гъбите и соята. За да се усещаме в прочувствена кондиция са ни нужни 400 микрограма селен дневно, което се обезпечава с 3-4 бразилски ореха.

Друго значим детайл за действието на мозъка и попречване на възпалителни процеси на клетъчно и междуклетъчно равнище са потребните мастни киселини, които са обединени под названието омега-3. Това са алфа-линоленова (ALA), ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Последните две имат значение за регулирането на невротрансмитери, от които зависи мозъчното здраве и опазване на отлични когнитивни функционалности. На база извършени проучвания се съди, че те усъвършенстват положението при

тревога. За задачата е належащо да си осигурим най-малкото две порции мазна риба на седмица, за мъжете те би трябвало да бъдат три. Мазни типове риба са: сьомга, скумрия, пъстърва и други, за предпочитане отглеждани оптимално близо до естествените им условия.

Рибата също по този начин е богата на витамин Д – витамин, който от ден на ден нови проучвания демонстрират, че е обвързван с поддържане на прочувствения ни тонус. Когато си го осигуряваме задоволително, значи, че с изключение на за костното здраве, поставяме и превантивни грижи против меланхолия, тревога и други психологични разстройства. Подобрява положението при сезонно афективно разстройство.

Освен в рибата , витамин Д се намира в яйцата, млякото и млечните творби.

Яйцата са скъпи за психологичното ни здраве, тъй като те са най-здравословния притежател на триптофан . Такъв се намира и в какаото, което, ядем под формата на шоколадови произведения, а те знаем, са богати на захари и мазнини. Триптофанът е аминокиселина суровина за приемането на серотонин в организма. Това е главен невротрансмитер, участващ в регулирането на страстите, съня, паметта и държанието – общо казано, усъвършенства действието на мозъка, което пък благоприятства преодоляването на тревогата от вътрешната страна.

Шоколадът фактически е храна за мозъка. Колкото е по-наситен на какао, толкоз по-полезен и ефикасен е за задачата. Освен триптофан, той е богат на скъпи флавоноиди – които предотвратяват възникването на инфекциозен развой при нервните кафези, загубата на мозъчни кафези и способстват за възстановяване на кръвотока в мозъка. Достатъчни са ни 40 г черен шоколад, с цел да редуцираме неприятните резултати на напрежението и подобрим настроението. Десертът е източник и на магнезий, който също потиска признаците на депресията.

Свързани публикации.. 11 изгоди на тиквените семки 0 Генерализирана тревога - отпуснете се! 0 Праскова – за младост и срещу меланхолия! (І част) 0

Какво още да си осигурите?

Калий – с цел да се контролира електролитния баланс в организма и кръвното налягане, с изключение на признаците на напрежението и тревожността; цинк – есенциален за мозъчното и нервно действие и развиване и справяне с неприятното въодушевление. Калий и цинк се съдържат в ядките, изключително в тиквените семки . При някои хора ниските стойности на витамин Е стават фактор за тревога и меланхолия. Този витамин също може да се обезпечи посредством ядки, най-хубав негов източник от тях е още веднъж бразилският орех.

Ползвайте за фалшификация куркума – куркуминът намалява оксидантния стрес и възпалителните процеси и поддържа ДНК- то ни. Действа за понижаване на тревогата, което се е установило в научно изследване при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Чаят от лайка е потребен поради противовъзпалителните, антибактериални, антиоксидантни и успокояващи свойства, което с изключение на на организма изцяло се отразява и на благосъстоянието на мозъка.

Киселото мляко , което съдържа потребните лакто- и бифидобактерии , се оказва извънредно потребно за мозъчното здраве. От изгода е при хронични болести, когато възпалителните процеси текат на доста равнища, което се отразява и на мозъчните функционалности. Особено скъп за деца и младежи, демонстрират и нови изследвания. То и всички ферментирали млечни и соеви артикули способстват за чувството за благополучие.

Зеленият чай е потребен поради антиоксидантите си и теанина . Аминокиселината подтиква синтеза на серотонин и допамин, което работи за постигането на релакс и успокоение. 200 мг в ежедневната диета, получени посредством консумация на потребни безалкохолни питиета и чай от листата му, могат да ни възвърнат самочувствието.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР