Тревожна остава ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Отново

...
Тревожна остава ситуацията с разпространението на коронавируса у нас. Отново
Коментари Харесай

Тревожно: 303 деца заразени с COVID-19 само за денонощие

Тревожна остава обстановката с разпространяването на ковид у нас. Отново над 11% позитивни проби за последното денонощие.10 на 100 от всички новозаразени са деца, демонстрират данните. Увеличават се и паралелките под карантина в учебните заведения, описват от Нова телевизия.

За последните 24 часа 300 деца са регистрирани с инфекцията - от общо над 2 800 нови инфектирани у нас. По данни на здравното министерство децата на лекуване в болница към този момент са 102. Това обаче не значи, че вирусът протича по-тежко при по-малките пациенти, успокоиха лекари. Въпреки това, въпреки и рядко, се стига и до драматичен край. Като в Стара Загора, където умря 11-годишно момче. То е трябвало да бъде превозено в Пирогов, само че внезапно се е влошило.

11-годишният Стивън е лекуван близо месец в болничното заведение в Стара Загора. Изписан е за домашно лекуване, само че единствено три дни по-късно се утежнява.

„ Като отидохме при персоналната лекарка, тя ни сподели, че незабавно би трябвало да се върнете в детско поделение в болница, тъй като не е обикновено да диша така”, споделя бащата.

„ Не знам по какъв начин са го изписали с това тежко положение. Не беше въобще за дома”, споделя доктор Даниела Кънева.

Така Стивън още веднъж постъпва в болница.

„ Детето се усъвършенства, вечерта във вторник се почувства още по-добре и в сряда към този момент се утежни - стартира да повръща кръв. До последния миг споделяха, че детето ми е добре и няма късмет да го изгубим, само че той умря в ръцете ми”, споделя майката на Стивън.

Бащата е на мнение, че Стивън е бил лекуван погрешно.

От лечебното заведения настояват, че детето е получило всички нужни грижи. А до съдбовния край се е стигнало поради тежки съпътстващи болести, които не са били диагностицирани досега. Лекарите още веднъж подсетиха, че коронавирусът не трябва да се подценява, без значение от възрастта на пациента.

„ COVID-19 инфекцията е смъртоносна болест. В това няма никакви подозрения. Заявявам го най-отговорно изключително в този момент откакто изгубихме дете на 11 години”, споделя проф. Петрана Чакърова.

Все още няма научни данни делта разновидността да протича по-тежко при по-младите, споделят пулмолози. А по-големият брой приети в болница деца при четвъртата вълна се дължи най-много на по-лесното предаване на инфекцията.

„ Не тъй като вирусът кара тези деца да боледуват по-тежко, а тъй като доста повече от тях боледуват и вследствие на това доста повече от по-чувствителните могат да се заразят”, изяснява доктор Александър Симидчиев.

Ръст на децата с недоволства регистрират и медицинските експерти в учебните заведения. Между 5 до 10 възпитаници минават всеки ден през лекарския кабинет. А със захлаждането на времето ставало все по-трудно да се дефинира какво е болестта.

Лекарите още веднъж приканиха родителите да не изпращат децата си на учебно заведение, в случай че имат даже един признак на неразположение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР