Третият мандат отново превзе кулоарите и залата на парламента, а

...
Третият мандат отново превзе кулоарите и залата на парламента, а
Коментари Харесай

Христо Иванов обясни понятието технически кабинет - служебен, но без да е излъчен от президента

Третият мандат още веднъж завладя коридорите и залата на Народното събрание, а партиите повториха позициите си преди да стане ясно кой е избраникът на президента Румен Радев за последния опит за съставяне на постоянно държавно управление.

На най-голямо медийно внимание се радваше съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, който преди ден стартира визията си за съставяне на " механически кабинет " без присъединяване на политически водачи в него.

С днешна дата Иванов разтълкува какво влага в словосъчетанието " механически кабинет ", откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник изрече недоумението си за лансирането на " техници " и даже се пошегува, че " техникът " е този, който поправя пералнята.

" Представете си го като длъжностен кабинет, който не е излъчен от президента ", посочи Христо Иванов какво влага в понятието " механически кабинет ". " Технически кабинет значи кабинет, който има доста тясно дефинирана задача за избран период, който ще бъде година и няколко месеца ", добави още Иванов. Според него министрите би трябвало да са с подобен профил, който да не прави кабинета пленник на политическото опълчване и да могат да носят отговорност.

" Бихме сложили пет огромни национални задания, въз основата на които, в случай че в парламентарната зала се види, че има единодушие, бихме предложили кабинет, състав, който има потенциал да свърши тези неща за стеснен период, с стеснен предмет ", сподели Иванов в коментар на най-популярното съмнение в общественото пространство - че точно Демократична България ще получи досието.

" Третият мандат има тази логичност, това не е мандат, който е по политическата логичност, в който политически обединения намират непосредственост, договарят се и образуват някакво болшинство дружно, уточни Иванов. Според него такова болшинство в този парламент при първите два мандата се е оказало, че е невероятно. " Ние сме в положение на плаващи болшинства, установи Иванов и сподели, че в случай че може да избира, би бил срещу тях, само че това е волята на гласоподавателите. По думите му сме произвели фрагментиран парламент. Той отхвърли да са водени диалози с президента за третия мандат.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС разяснява предлагането на Христо Иванов. " Пак е същото, което предложихме ние с първия мандат - ясни цели и държавно управление, което е равноотдалечено от всички - дали ще се назова експертно или техническо, тези формули значително се припокриват ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Митов насочи зов за осъществяване на лидерски диалози за уточняване на целите и прикани, която и партия да получи третия мандат, да подходи съществено. Според него е обикновено парламентарните групи да застанат зад написаните задължения. " Никой не приказва за обединения, аз не мисля, че обединения са вероятни, посочи Митов.

" Нямаме концепция на кого ще бъде даден мандатът, сподели Митов. Ние призовахме Демократична България да погледнат обратно във времето и да си дадат сметка, че са взели участие в болшинство и в ръководство, в което има съществени нарушавания и подозрения за корупция ", добави депутатът. Зам.-председателят на ГЕРБ повтори думите на Десислава Атанасова, а точно, че няма да одобряват държавно управление, в което вземат участие Кирил Петков и Асен Василев.

Ако " Възраждане " получи третия мандат, ще попитат другите обединения дали желаят да застанат зад тяхната стратегия, разяснява водачът на партията Костадин Костадинов. " Ние си приказваме с всички тук в Народното събрание и те си приказват с нас ", похвали се той.

А сагата с мандатите стана към този момент обект на смешки и закачки, откакто председателстващият съвещанието на Народно събрание Йордан Цонев вкара тематиката в забележка за дисциплината в пленарната зала.

" Колега Кънев, в случай че редите кабинет, запознайте цялото Народно събрание ", обърна се към депутата от Българска социалистическа партия Цонев. " Около 20 индивида вършиме някаква седянка там. Ако редите кабинет, елате, кажете на всички ", добави Цонев по адрес на Петър Кънев. Българска социалистическа партия е един от евентуалните получатели на третия мандат, само че хипотетично такава опция, с изключение на Демократична България и " Български напредък ", имат още и Движение за права и свободи, и " Възраждане ".
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР