Трети месец продължава обследването на дървесната растителност в парк Лаута“,

...
Трети месец продължава обследването на дървесната растителност в парк Лаута“,
Коментари Харесай

Обследват дърветата в парк Лаута

Трети месец продължава обследването на дървесната растителност в парк " Лаута “, проведено от " Градини и паркове “. Според междинните резултати, подадени все още, забележителна част от дърветата са изсъхнали, страдат от болести или набези от разнообразни вредители.

Най-опасни са надвесените над алеите, пътеките за разходка и спорт, детските кътове и спортните уреди. Само през юни, евентуално при стихии, са паднали и десетки клони със свежа листна маса.

" Наличието на огромен брой изсъхнали дървета се вижда и с просто око. Заедно със стотици пловдивчани прочистихме тонове суха растителност при двете акции " Мисия Лаута “. Но това не усъвършенства общото положение на лесопарка. Затова привлякохме одобрени експерти от " Лесозащитна станция “ – Пловдив, които да обследват дърветата през целия им вегетационен интервал “, сподели шефът на общинското дружество.

При направения до момента мониторинг, взетите от дърветата проби и последвалите проучвания в профилирана лаборатория са установени съответни проблеми. По обособени брястове на разнообразни места в парка да вземем за пример са открити присъщи белези за начално развиване на така наречената " холандска болест “, а по други са открити повреди по листата, породени от имаго и ларви на брястовия листояд.

Яйца и имаго на дъбова листна дървеница са видяни върху долния завършек на листата на летния дъб, самостоятелен като дребна група в източната част на парка. В долната част на короната на единични дървета гледичия пък е намерено обезлистване по върховете на листата от листогризещи вредители.

Тъй като гората е разнородна – с към 10 съществени и 20 съпътстващи дървесни типа, тя е относително устойчива при характерните градски условия, считат експертите. Няма напълно моногрупи от един тип с присъщи забележими белези, че страдат от избран пакостник или гъбно заболяване. При навременни и верни ограничения лесопаркът може да бъде избавен.

Според обследващите е неотложно незабавното основаване на експертна комисия за оглед и незабавно изсичане на рисковите дървета. Преобладаващите измежду тях типове са акация, софора, ясенолистен явор, бряст, дъб и явен, които са в главния скелет на гората, датиращ от 30-те години на предишния век. Сухите или инфектирани клони също би трябвало да бъдат отстранени, след което отрезите да се обработят със замазка. Предвид съществуващия тук-там благонадежден подраст, се предлага осъществяването на сечи в непосредствен проект, които да спомогнат за възобновяване на растителността.

" Обобщените резултати след привършване на обследването могат да станат насочна точка за разработване на цялостна идея за стопанисването на този неповторим по своите дадености парк, тъй че да е все по-привлекателен и за пловдивчани, и за гостите на града “, разяснява шефът на " Градини и паркове “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР