Транспортната комисия поряза червените в желанието им да се спре

...
Транспортната комисия поряза червените в желанието им да се спре
Коментари Харесай

Московски и Свиленски си размениха удари под кръста за летище София

Транспортната комисия поряза алените в желанието им да се спре концесията на летище " София " . Червеният народен представител Георги Свиленски напомни, че неведнъж левицата е упорствала да се дебатира тематиката. Парламентът обаче останал изолиран от решението.

Припомняме, тази заран Българска социалистическа партия внесе в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на закона за концесиите, с който да се сформира лист със неразрешени за концесиониране предприятия.

Летище " София " е построено летище, с построена инфраструктура, акцентира той. То осъществя доходи и усилва пътникопотока си. Затова нямало потребност летището да бъде концесионирано. Летището няма общоприет проект, акцентира социалистът.

Българска социалистическа партия пита дали и личният състав на летището ще бъде непокътнат . Червените не одобряват аргумента с парите от концесията да се избави БДЖ . Правителството можело да избави железницата, без да отдава на концесия летището.

Транспортният министър Ивайло Московски отговори, че поради неверно водена политика държавните оператори са изтласкани. Държавата е потвърдила, че не е добър шеф на летище " София ", изясни той. Премиерът Бойко Борисов обаче звънна на министъра в този миг. Депутатите демонстрираха схващане двамата да си приключат диалога.

След това Московски захапа левицата, че по времето на Сергей Станишев сме изгубили " едни 27 милиона лв. " от летището . С 80% е повишено частното присъединяване в ръководство на летищата в Европа от 2010 до 2016. Голяма част от летищата в Европа се ръководят от частния бранш - сред 70-80%. Удачният метод за ръководство на летищната инфраструктура е този, безапелационен бе Ивайло Московски.

Според него летище " София " би трябвало да получи своето развиване. Процедурата е стартирала безусловно транспарантно, увери той и общоприет проект за летището има. Московски е безапелационен, че оптимално е предпазен ползата на страната и по думите му никой на никого нищо не подарявал .

Това е естествена, общоприета процедура в цяла Европа, уточни Московски и добави, че това е естествен стопански инструмент.

Минимум 1,2 милиарда лв. ще са вложенията в летището. Държавата ще получава 10% от облагата на летището. Сделката за аутобана била историческа. Все някой интелигентен човек ще се запита за какво до момента не е правено по този начин, акцентира Ивайло Московски и провокира опозицията с апел да отворим всички покупко-продажби в превоза.

Да ги отворим, аз съм Ок, не се даде Георги Свиленски.

Не виждам за какво това ви е тематиката, по този начин отговори на питането на аления народен представител къде ще е третият терминал. Той ще е в южната част на летището. Правите политическо заяждане сега , упрекна Московски социалиста и изясни, че приказвал с стопански грамотни червени и те му заявили поддръжка за концесията на летище " София ".

Припомняме, концепцията за концесия на летище София бе обновена незабавно след образуване на третия кабинет " Борисов " и при започване на май 2017 година Ивайло Московски разгласи желанията на държавното управление да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

От Българска социалистическа партия незабавно подеха опълчване на концепцията .

Месец по-късно Московски уточни септември 2017 година като период за обновяване на процедурата , с интернационален съветник. Летище София е един от един от най-големите държавни активи, като се изключи енергийните.

Това ще е втори опит летище " София " да се даде на концесия, откакто процедурата бе спряна от служебното правителств о на Румен Радев, като преди този момент имаше и обжалване в Комисията за защита на конкуренцията .
Синдикалните организации са срещу отдаването на концесия с мотив, че страната ще е единствено на загуба. Според проектите с приходите от концесия би трябвало да се оздравят Българските държавни железници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР