Транспортът е най-големият замърсител с фини прахови частици през летния

...
Транспортът е най-големият замърсител с фини прахови частици през летния
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Транспортът е най-големият замърсител

Транспортът е най-големият замърсител с фини прахови частици през летния интервал. Това съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на конференция, на която показа Националния отчет за запазване на околната среда за 2020 година

Значително повишени са равнищата на нездравословните излъчвания от газове, генерирани от превоза. В интервала 2000-2020 година делът на превоза в енергийното ползване нараства, като 97,3 % от използваните горива са в бранш „ превоз “. Делът на автотранспорта нараства до 84,3 %, а делът на железопътния превоз понижава от 44,9 до 13 % през 2020 година, уточни министърът. Той акцентира, че превозът се трансформира и в един от главните замърсители с парникови газове.

Замърсяването с фини прахови частици е високо, като 60 на 100 от популацията живее в места, където има повишени равнища, сочи отчетът. Тъй като анализът обгръща интервал до 2020 година министър Сандов заяви, че към този миг равнищата на замърсяване с прахови частици са по-ниски.

През 2020 година 67,6 % от популацията на страната живее в обитаеми места, при които се следи превишаване на средногодишната норма на бензопирен (опасно вещество, което се отделя при изгаряне).

Страната ни не е постигнала прогрес и в промяната за понижаване на излъчванията от въглищния бранш. Ако наклонността се резервира и до 2026 година не сме постигнали прогрес, излъчванията от въглищния бранш ще бъдат източник номер едно, когато приказваме за парникови газове, сподели министърът. Той заяви, че различен отрицателен извод от отчета е, че плоскостната водна ерозия или отмиването на почвен небосвод от крайбрежията, главно на реките, също се усилва доста. Не се реализира и националната цел за равнища на преработване на битови боклуци от 50 %, като даже се следи спад, сподели министър Сандов. Увеличават се и излъчванията от амоняк, които вместо да понижават се завишават като в интервала 2005-2020 година замърсяването се е нараснало с 1,7 %.

Като позитивна наклонност от отчета министърът открои намаляването на излъчванията от серен диоксид по отношение на 2005 година, както и намаляването на излъчванията на азотни оксиди с 51 %. Увеличава се броят на настоящите селищни пречиствателни станции за отпадни води. Населението на страната не е изложено на равнища на озон над нормата, разяснява също министърът.

България е една от страните с най-голямо понижаване на въглеродните излъчвания от 1988 година - с към 46-48 %, което е огромен триумф, сподели министърът. Това би трябвало да е наша емблема и значка, която да слага България на едно от водещите места в световните политики за климатични промени. Това ще бъде един от главните акценти в нашата политика и в опита да организираме конгрес на световно равнище, означи министърът на екологията. Той заяви, че България е претендент за домакинство на среща на върха за климата през 2024 година Това е доста огромно събитие, България в никакъв случай не е била хазаин на сходно, разяснява министърът. Той изрази вяра, че ще имаме поддръжката на другите страни от района за семейството на този конгрес, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР