Трансфер на производство и нови икономически предизвикателстваЦентралноазиатският регион е един

...
Трансфер на производство и нови икономически предизвикателстваЦентралноазиатският регион е един
Коментари Харесай

Германската външна политика в Азия

Трансфер на произвеждане и нови стопански провокации

Централноазиатският район е един от целите на външната политика на Германия. Особеният интерес към този район е от дълготраен, стратегически темперамент и се дължи на първо място на икономическите ползи на страната. По-специално, от началото на Специалната военна интервенция в Украйна се следи нов кръг в развиването на двустранното и многостранното съдействие сред Германия и страните от района.

Френското издание Le Monde Diplomatique (MD) оповестява, че доста немски компании имат намерение да реалокират производството си в Африка и Азия заради възходящото влияние на антируските наказания върху европейската стопанска система.

Санкциите на Европейски Съюз против Русия нанесоха съществени вреди на европейската стопанска система, а произлизащата от това енергийна рецесия засегна най-важните браншове на стопанската система. Припомняме, че преди началото на политиката на наказания против Русия Германия получаваше по-голямата част от енергийните си запаси на доста ниска цена от Руската федерация, само че загубата на подобен снабдител имаше мощно влияние върху стопанската система на страната. В тази връзка доста огромни немски компании към този момент показаха предпочитание да реалокират производството си в страните от Централна и Югоизточна Азия, както и в страните от Магреб.

Някои химически компании към този момент последователно стопират производството си в Германия и реалокират оборудванията си в чужбина заради високите цени на суровините и електрическата енергия.

Химическото произвеждане в Германия е намаляло с 14% единствено през третото тримесечие на 2022 година и доста дребни и междинни компании се борят да заплащат сметките си за електричество и газ. На собствен ред изданието Die Welt показва вероятен дефицит на месо в Германия през идващите месеци заради всеобщото затваряне на производството. Представители на немската месна промишленост предизвестяват за вероятни проблеми при доставките на месо, изключително на свинско.

В края на октомври 2022 година външният министър на Германия Аналена Бербок също посети Астана и Ташкент, където организира диалози за разширение на икономическото съдействие с Казахстан и Узбекистан. Германия преглежда Централна Азия като евентуална платформа за трансфер на своето произвеждане. Процесът на пренасяне на немски индустриални предприятия към този момент е стартиран и повече от 300 предприятия са готови за прехвърлянето.

Германските ползи в Казахстан и Узбекистан

Посещението на немския външен министър Аналена Бербок в района на Централна Азия на 31 октомври беше ориентирано към решение на действителни политически и стопански проблеми. Тя организира диалози с казахстанския си сътрудник Мухтар Тлеуберди и премиера Алихан Смаилов в Астана, където разискаха разширението на икономическото съдействие сред Германия и Казахстан, в това число в областите на енергетиката и промишлеността. Европейският съюз преглежда Казахстан и Узбекистан като евентуални места за трансфер на своето произвеждане, в това число потребителски артикули.

Целта на визитата на Бербок беше да показва позицията на Европейския съюз във връзка с страните от Централна Азия, по-специално Казахстан и Узбекистан.

Бербок означи и ясната позиция на Казахстан в днешната сложна геополитическа обстановка. Тя изрази поддръжка за Казахстан по „ този дълъг и сложен път “ и даде обещание нови планове в региона на цифровизацията, енергетиката и превоза. Тя акцентира, че съдействието сред Германия и Казахстан би трябвало да се основава на партньорство. Аналена Бърбок пристигна в Казахстан не сама, а с делегация от предприемачи и експерти в региона на енергетиката и инфраструктурата.

Сътрудничеството сред Европейски Съюз и Казахстан ще се реализира по схемата „ първични материали в подмяна на технологии “. Основните тематики на договарянията в Астана бяха доставките на редкоземни метали, които са от значително значение за новата софтуерна стопанска система на Германия и Европейски Съюз като цяло.

Днес Китай е главният снабдител на тези метали и зависимостта от Китай стана сериозно рискова за Европейски Съюз. Казахстан може да стане различен снабдител, само че създаването на казахстанските залежи изисква високотехнологична конструкция и технологии, които Германия е подготвена да даде.

Европейски Съюз преглежда Казахстан и Узбекистан като евентуални обекти за тяхното произвеждане, в това число артикули за ползване. Ползите от работата с Узбекистан за Германия включват достъп до евтина работна ръка, съществуване на локални първични материали и непосредственост до потребителските пазари, в това число растящите пазари на Централна Азия, Иран, Ирак и Афганистан.

Азербайджан и Узбекистан също са сериозни и значими в постсъветското пространство заради възходящата демография, растящите стопански системи и бъдещите стратегии за индустриализация. Германските компании към този момент вземат участие в инфраструктурни планове и са подготвени да дават своите технологии и мениджърски екипи за ръководство на предприятия в Узбекистан и Казахстан. Накрая в Астана беше взето взаимно решение за разкриване на офис за „ атомна дипломация “ за понижаване на излъчванията в индустрията и превоза.

Германия и Китай: от съдействие към конкуренция

Освен прехвърлянето на немското произвеждане в азиатските страни, Германия се пробва да развива двустранни връзки с Китайската национална република. В началото на ноември 2022 година немският канцлер Олаф Шолц посети Китай дружно с ръководителите на огромни немски компании като Siemens, BMW, BASF, Volkswagen, BioNTech, Adidas, Bayer, Merck, GeoClimaDesign, Wacker и Deutsche Bank. Олаф Шолц прекара единствено 11 часа в Китай и се концентрира върху икономическите въпроси, както и върху украинския проблем, пробвайки се да убеди Китай да се причисли към санкционната политика на Европейски Съюз по отношение на Русия.

Заслужава да се означи, че Си Дзинпин поддържа неутрална позиция в този спор, защото Русия е значим стратегически сътрудник на Китай. Много поданици на Германия считат, че пътуването на немския канцлер до Китайската национална република е опит за възобновяване на немската стопанска система след загубата на снабдител на евтини енергийни запаси в лицето на Русия. В същото време дейностите на канцлера получиха мощни рецензии от германците, които се притесняват от засилената взаимозависимост на Германия от Китай и въздействието му върху по-нататъшното развиване на страната.

Като се има поради външната политика на Германия по отношение на Китай, значимо е да се спомене, че съгласно немския външен министър Аналена Бербок, от една страна, Китай е съдружник на Германия, а от друга – съперник. Експерти настояват, че Германия и Европейски Съюз като цяло се пробват да развиват връзките си с Китай в икономическата сфера, само че поддържат известна отдалеченост по политически въпроси като правата на индивида, свободата на словото и други. Въпреки това, в последно време се следи повишаване на напрежението сред Китай и западните страни, в това число Германия, заради отношението на Китай към специфичната военна интервенция на Русия и зараждащите проблеми с човешките права в някои китайски провинции.

В края на октомври 2022 година беше публично оповестено, че Германия е в дълбока рецесия, изказване за това направи самият немски президент Щайнмайер. Годишната инфлация доближи рекордните 10,4%. Шест месеца по-рано, при започване на пролетта, немските медии бяха разтревожени от доставките на LNG и нуждата от първични материали от Китай за производството на немски коли и друго съоръжение.

През март най-голямото безпокойствие измежду създателите на Handelsblatt беше СВO, което стартира в Украйна, тъй като Китай, най-големият производител и експортьор на естествени запаси в света с оборот от 23 трилиона $, може да употребява въздействието си върху достъпа до първични материали като политически лост.

В средата на октомври китайските управляващи подредиха на огромни държавни компании да спрат износа на LNG за Европа. Bloomberg заяви, че това може в допълнение да изостри енергийната рецесия в Европа, защото Китай прекъсва доставките, с цел да посрещне личните си потребности през зимата. По думите на Bloomberg, енергийните проблеми и проблемите с деиндустриализацията на Германия са станали още по-очевидни. Съединените щати, които преди този момент бяха в икономическа борба с Европейския съюз, изпреварват Германия във връзка с Брутният вътрешен продукт със 72 милиарда $ и бързо усилват преднината си.

Тези проблеми принуждават водещи европейски икономисти да се извърнат към азиатските сътрудници за решение, защото войната, отприщена от англосаксонците в Украйна, докара до увеличение на проблемите на Германия. Германия в близко бъдеще ще се стреми с всички сили да ускори връзките си със страните от района на Централна Азия, с цел да възвърне стопанската система на своята страна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР