Трансджендър осъди България в Европейския съд по правата на човека,

...
Трансджендър осъди България в Европейския съд по правата на човека,
Коментари Харесай

ВЪЗМЕЗДИЕ: Мъж, станал жена, осъди България 

Трансджендър осъди България в Европейския съд по правата на индивида, тъй като му е отказано да си извади персонална карта с женски имена. Роденият като мъж П. Х. изрично се самоопределя като жена още от юношеска възраст, когато почнал и хормонални процедури, с цел да си смени пола. Българското законодателство обаче не разрешава смяна на пола в регистрите за гражданско положение.

Решение
Това дало съображение на джендъра да заведе дело против родината си в Страсбург. Европейските магистрати са му присъдили 10 000 евро обезщетение за нарушено право на персонален живот. Решението на съда в Страсбург е взето, до момента в който се чака Върховният касационен съд да излезе с протаканото към този момент две години свое тълкувателно решение по тематиката, заяви профилираният юридически уебсайт lex. bg. Въпреки че джендърът П. Х. се самоопределя като жена, Окръжният съд в родния му град изрично се е произнесъл, че полът е биологично положение от раждането, свързан е генетично и не предстои на смяна.

Проблем
В момента Гражданската гилдия на Върховен касационен съд би трябвало да се произнесе дали е позволена правосъдна смяна на данните в актовете за гражданското положение на транссексуален - персонални документи, акт за раждане и прочие Преди да се произнесе, Върховен касационен съд обаче попита Конституционния съд какво схваща под понятието " пол " главният закон и по какъв начин разбирането на конституцията се съвместява с правото на персонален живот, обезпечено от Европейската спогодба за правата на индивида. Конституционен съд разгласи, че понятието „ пол “ съгласно конституцията следва да се схваща единствено в неговия биологичен смисъл. Той обаче подсети на законодателя, че България и други страни са осъждани в Страсбург за нарушение на правата на транссексуалните поради неналичието на законодателство, предвиждащо опция за самопризнание на смяна на пола въз основа на регламентирани условия и процедури. Една година след произнасянето на Конституционен съд Върховен касационен съд към момента няма свое решение, а идващото съвещание по тематиката е планувано на 6 октомври. Датата се чака с огромно неспокойствие от ЛГБТ общността у нас.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР