Трансадриатическият газопровод (TAP) е транспортирал 5 милиарда куб. метра природен

...
Трансадриатическият газопровод (TAP) е транспортирал 5 милиарда куб. метра природен
Коментари Харесай

Европа получи първите 5 милиарда куб. метра азерски газ

Трансадриатическият газопровод (TAP) е транспортирал 5 милиарда куб. метра природен газ от Азербайджан до Европа, откогато стартира работа в края на декември, оповестиха от компанията-оператор на тръбата в прессъобщение.

878-километровият газопровод е съществена част от така наречен Южен газов кулоар, който цели разнообразяването на газовите доставки за Европа. По него европейските консуматори ще могат да получат 10 милиарда куб. метра природен газ годишно от находището " Шах Дениз II " в Каспийско море.

По този метод TAP диверсифицира трасето и източника на природен газ, което е в основата на газовата политика на Европейски Съюз. В случай на нужда. Азерският газ влиза в Европейски Съюз през Кипой на гръцко-турската граница, където тръбопроводът се свързва с Трансанадолския газопровод (TANAP).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Азербайджан към този момент доставя газ на Италия – през Грузия,...

За България смисъла на газопровода също е огромно - по него ще идват контрактуваните през 2013 година 1 милиарда куб. метра газ от Азербайджан посредством газовата връзка IGB, свързваща Комотини и Стара Загора. За страдание страната ни към този момент, защото интерконекторът към момента не е приключен.

" В допълнение към обезпечаването на енергийна сигурност и диверсификация на голям брой пазари, размерите на газ, доставени посредством TAP, подкрепят енергийния преход, изключително в Югоизточна Европа. Освен това, съгласно нашата дълготрайна визия, TAP ще продължи да търси благоприятни условия за превозване на въглероднo неутрални енергийни източници, като водород, понижаване на излъчванията, в сходство с задачите на Европейския съюз за енергиен преход ", споделя Лука Шипати, ръководещ шеф на TAP, представен от SeeNews.

Газопроводът може да удвои размерите на доставка, достигайки 20 милиарда куб. метра годишно и към този момент работи върху разширение на потенциала си.

Акционерите на TAP са British Petroleum (BP), азербайджанската държавна компания SOCAR и италианската SNAM с по 20%, белгийската Fluxys с 19%, испанската Enagas с 16% и основаната в Швейцария Axpo с 5%.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР