Тръмп залага основата за излизане на САЩ от НАТО. Бившият

...
Тръмп залага основата за излизане на САЩ от НАТО. Бившият
Коментари Харесай

Джон Болтън: Тръмп залага основата за излизане на САЩ от НАТО

Тръмп залага основата за излизане на Съединени американски щати от НАТО. Бившият американски президент Доналд Тръмп се пробва да постави основите за напускането на Съединените щати от Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО). Това мнение изрази в оповестено във вторник изявление за Politico някогашният консултант на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.


Коментирайки новите изказвания на предходния началник на американската администрация за НАТО, които провокираха необятен резонанс на Запад, Болтън на първо място повтори мнението си, че Тръмп през 2018 година едвам не е взел решение да изтегли Вашингтон от Aлианса.

„ На срещата на върха на НАТО през 2018 година той беше доста покрай напускането на НАТО навръх срещата. Така че за мен всеки негов коментар през последните шест години просто затвърждава, че той е доста сериозен по отношение на напускането на НАТО. Хората споделят, добре, той в действителност не е сериозен, той се пазари с НАТО. Виж, аз бях там, когато той съвсем се отдръпна от Алианса и той не се пазари, тъй като задачата му тук не е да укрепи НАТО, а да сложи основата за излизане “, съобщи той.

От негова позиция недоволствата на Тръмп, че европейските съдружници не харчат нужните суми за груповата защита на Северноатлантическия алианс, не целят „ подсилване на НАТО “.

Той ги употребява, с цел да поддържа извинението си за напускането на блока “, споделя Болтън.

Заемал е длъжността асистент на президента на Съединени американски щати по националната сигурност през 2018-2019 година Преди това Болтън, който има репутацията на един от най-непреклонните ястреби на Републиканската партия на Съединени американски щати, заемаше основни дипломатически постове. От 2001 година до 2005 година е заместник-държавен секретар на Съединени американски щати по контрола на въоръженията и интернационалната сигурност.

Републиканецът Тръмп се стреми да се върне в Белия дом след идните избори през ноември. На 10 февруари на избирателен протест в Южна Каролина той описа за една от срещите си с водачите на страните от НАТО, когато беше американски президент.

По думите му тогава един от задграничните му сътрудници го попитал дали Съединени американски щати са подготвени да защитят Алианса при положение на хипотетична допустима опасност от Русия, в случай че някой от съдружниците не заплаща вноски за групова защита на НАТО. Тръмп дал отговор, че не би защитил такава страна и даже би насърчил Русия да „ прави каквото си желае “. Бившият президент не посочи по кое време, къде и с кого е бил този диалог.

Източник: ISW/Превод SafeNews
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР