Трафиканти на нелегални мигранти търсят превозвачи чрез канали в Telegram.

...
Трафиканти на нелегални мигранти търсят превозвачи чрез канали в Telegram.
Коментари Харесай

Трафикант за един ден

Трафиканти на незаконни мигранти търсят превозвачи посредством канали в Telegram. Каналите са обществени и в тях се оферират дрога, подправени дипломи и други. " Капитал " споделя историята на запалянко трафикант с един " сполучлив " и два празни курса.
Владислав (името е заменено - бел. авт.) не води изключително плевел живот. Живее в град в Североизточна България, където и работи - в цех, на смени с плаващ график. Понякога точно тази еднообразност, гарнирана с неодобрение от финансовото му състояние, го кара да прави неща, които са надалеч оттатък всекидневието му, а в тази ситуация - и оттатък закона. В края на 2023 година посредством публикация в канал в анонимното чат приложение Telegram Владислав става трафикант на незаконни имигранти. На процедура той е подобен единствено за един ден от живота си, тъй като от три курса, които прави, с цел да вземе бежанци наоколо до границата с Турция, единствено един е сполучлив.

Историята на Владислав стартира на 21 септември, когато в канала " Купувам / Продавам (BG) " в Telegram вижда известие от консуматор Dark Haker. За разлика от съвсем всички останали в канала, които оферират разнообразни типове опиати, Dark Haker написа малко известие, което гласи: " Някой транспорт с кола заплащам огромна сума. " Това е задоволително, с цел да хване интереса на Владислав, който му написа за детайлности, на което Dark Haker незабавно дава отговор, че предлага първо 1300, след това 1500, а най-после 2000 лева, с цел да бъдат превозени четирима бежанци от Бургас до София.
Реклама
" Замислих се, само че сумата беше в действителност съблазнителна. Няколко пъти се разколебавах, мислих го, само че в последна сметка сумата бе забележителна за мен ", споделя Владислав пред " Капитал ".

Историята на Владислав е значима, тъй като демонстрира, че трафикът на мигранти се трансформира и към този момент разчита освен на професионални каналджии, само че и на откровени запалянковци, които просто желаят да изкарат пари. Показателно е, че намирането на сходни " трафиканти за един ден " става по напълно обществен метод - в интернет чатове, в които всеки може да влезе.

(или buyandsellbg) е един от няколко огромни обществени канала в Telegram, в които всред обявите за опиати се търсят и превозвачи на бежанци. Друг подобен е (pazarananaroda). Като всички канали в приложението, те са свободни за достъп от всички консуматори и разпоредбите там се дефинират напълно от обособените им админи, а не от компанията зад Telegram.

Няколко седмици по-късно Владислав се свързва с " Капитал " с предложение да опише историята си. Първоначално " Капитал " подхожда със подозрение към неговия роман, само че след дълга замяна на мейли и диалози, траяли над два месеца след първото известие, редакцията получава задоволително доказателства и елементи в поддръжка на истиността на историята: Владислав споделя в детайлности случилото се, дава цялостна преписка с уредниците, един от които написа от номер към мобилен оператор в Пакистан. Към тях прибавя и видео при преброяването на бежанците, което уредниците изискват като доказателство за свършената работа, както и точни координати на всички места, от които е трябвало да взима и оставя мигранти.
Реклама
Владислав удостовери неколкократно пред " Капитал ", че е наясно с риска, който поема, и дава историята си с единственото изискване да бъде променено името му в публикацията, както и да не се загатва градът, в който живее.
" Ако те пипнат, пипнат "
След като се съгласява на офертата за транспорт на бежанци, Владислав потегля съвсем незабавно към Бургас. Първите известия сред него и Dark Haker са малко преди 19 ч. на 21 септември, а тръгването съгласно кореспонденцията сред двамата е към 21:30 ч. Напътствията са относително елементарни - качваш четиримата бежанци, след което караш право към София, наложително без да спираш. Има и две условия: при идването в София да бъде сниман клип с броене на мигрантите, както и непрекъснато да праща скрийншоти с местоположението си, с цел да знаят уредниците къде се намира.
Първоначалната " публикация " в черния пазар в Telegram, както и част от кореспонденцията с българския номер - потребителят Dark Haker
Отначало Владислав не получава съответна локация, до която да стигне. Той кара единствено към Бургас, след което към 22:50 ч. получава и къде би трябвало да стигне, с цел да вземе бежанците. Местоположението е черен път в Странджа, сред Крушевец и язовир " Ясна поляна ".

Когато стига там, Владислав вижда светлина от фенерчета на телефони. " Появи се първият емигрант - с тъмни облекла, раница на гърба, бръсната глава, леко набола брада и мустаци. Явно знаеха за моето идване по местоположението ми и след ръкомахане от негова страна и думи на чужд за мен език се появиха още шест индивида ", споделя Владислав. Вместо плануваните четирима души бежанците се оказват седем. Това е проблем за Владислав, чиято кола е петместен седан. В последна сметка петима от тях сядат откъм гърба, а двама - на предната седалка до водача, и колата потегля към София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР