Традиционното приятелство, европейското бъдеще и задълбочаването на транспортната свързаност, обсъдиха

...
Традиционното приятелство, европейското бъдеще и задълбочаването на транспортната свързаност, обсъдиха
Коментари Харесай

България и Албания работят активно по директна авиолиния и Коридор 8

Традиционното другарство, европейското бъдеще и задълбочаването на транспортната съгласуваност, разискаха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и албанският му сътрудник Линдита Никола, съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Тирана Димитър Русков.


Желязков увери сътрудника си, че в границите на една година ще бъде открита постоянна авиолиния сред двете страни, основана на резистентен бизнес модел и до момента неизползвани благоприятни условия.

Двамата събеседни разискаха насърчаването на вложенията и нуждата от реализиране на Коридор 8 за увеличение на двустранния стокообмен. Неговата реализация би трябвало да бъде в периодите на регламента за Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), сподели Желязков.

Регламентът е обвързван с постигането на задачите на Европейски Съюз за устойчива подвижност посредством транспортните коридори в блока, вярно действие на вътрешния пазар и задачите за икономическото, общественото и териториалното доближаване на Европейски Съюз. В него се дефинират ясни крайни периоди за довеждане докрай на трислойната мрежа TEN-T: главната мрежа в Европа следва да бъде приключена до 2030 година, разширена съществена мрежа - до 2040 година, а широкообхватната - до 2050 година, напомня БГНЕС.

" Оценяваме обичайното другарство сред нашите страни. Благодарни сме за българската поддръжка за Албания по пътя към участие в Европейския съюз ", съобщи от своя страна Линдита Никола.

Председателят на албанския парламент изрази вяра, че двустранните връзки ще продължат в същия дух както във връзка с евроинтеграцията, по този начин и в районните стопански начинания.

Росен Желязков акцентира значимостта на българо-албанските връзки в подтекста на процеса на интеграция в Европейски Съюз и в изискванията на провокации пред интернационалния ред и районните промени.

" Между България няма висящи или противоречиви въпроси ", сподели той.


" България поддържа абсолютно заключенията на Европейската комисия за напредъка на Албания и се надяваме в околните седмици да се организира втората междуправителствена конференция и действителните договаряния ", добави Желязков.

" Албания може да разчита на нашата поддръжка, тъй като ние изповядваме правилото за лични заслуги. Албания е първенец в Западните Балкани в това отношение ", сподели още ръководителят на българския парламент.

Росен Желязков означи, че след 10 години липса на визити на високо праламентарно равнище, през днешния ден политическият разговор ще продължи духа на доверие и ползотворно съдействие, както и интензификация на всички институции и доверието сред нашите нации.

По-рано Желязков организира среща с албанския президент Байрам Бегай.

Председателите на българския и албанския парламент откриха изложбата " Дипломация и изкуство " в постройката на албанското Народно заседание.

Предвиден е банкет на българското посолство в Тирана по случай 3 март, Националния празник на България.

В състава на делегацията са народните представители Тома Биков - член на групата за другарство България-Албания (ПГ на ГЕРБ-СДС), Ванина Вецина (ПГ на „ Продължаваме промяната “), Хамид Хамид - ръководител на Комисията по икономическа политика и нововъведения (ПГ на ДПС), Климент Шопов - ръководител на Групата за другарство България-Албания (ПГ на „ Възраждане “), Румен Гечев - член на групата за другарство България-Албания, (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “) и Павела Митова (ПГ на “Има Такъв Народ ”). /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР